ComponentenJoomla

Hoe werkt: Joomla!

Joomla is populair. Maar in de meeste gevallen betekent dit “de klok horen luiden en niet weten waar de klepel zit“. De meeste geinteresseerden voelen wel aan dat Joomla veel (‘gratis’) mogelijkheden biedt maar hoe gebruik je die? Hoe werkt Joomla? Binnen deze blog post vragen van klanten en antwoorden.

Veranderen template/ de ‘look’/ layout / ontwerp

Het Joomla pakket komt met een aantal standaard layouts. Deze worden ’themes’ genoemd of ’templates . Aanpassen betekent:

– Inloggen in administrator panel

– Via ‘extensies’ naar ’templatemanager’

– Vervolgens zie je een aantal templates

Aanpassen van logo

Download component en module

De meeste websites hebben de mogelijkheid om documenten te downloaden. Handig voor de bezoeker. Als eigenaar geef je iets weg waarvoor de klant al dan niet moet betalen. Om dit proces te kunnen beheren heb je een download component nodig. Een download component die gratis is en mij heel erg goed bevalt is de Phoca download component. (http://www.phoca.cz/download/category/4-phoca-download-component ) ; De installatie is makkelijk (via admin panel van Joomla, extensies, install) maar wordt pas voltooid na twee stappen (let dus op: na de eerste installatie ben je niet klaar. Je moet nog een keer klikken op ‘install’). Vervolgens zie je de component onder ‘componenten’. Binnen deze component maak je vervolgens secties aan en categorieën. Daarna kun je een file uploaden via filebeheer.

Het probleem is mogelijk om deze file zichtbaar te maken in de frontend (voorkant website). En daar ging het nu net om. Maar ook dat is niet moeilijk. Makkelijkste is om apart menu aan te maken binnen menubeheer. Na aanmaken van menu, open jen dit menu en klik je op ‘item toevoegen’ (rechtsboven). Hiermee maak je een nieuwe link aan binnen het menu. Dan kies je ‘wijzig type’ en vervolgens kies je waar deze link naartoe moet wijzen. Dat moet zijn een file binnen phoca download. Je klikt hierop en binnen de rechterkolom kun je vervolgens kiezen naar welke file deze link moet verwijzen. Je met natuurlijk niet vergeten een leuke naam te verzinnen voor je link en te klikken op ‘opslaan’.

Bij aanmaken van nieuw menu wordt dit menu standaard zichtbaar gemaakt op alle pagina’s. Dat wil je mogelijk niet. Ga dan naar ‘module beheer’, zoek daarbinnen op de naam van je menu (er is daar een module voor aangemaakt bij het aanmaken van je nieuwe menu) en vervolgens zie je de verschillende opties voor zichtbaar maken van je nieuwe download menu.

Succes ermee.

Dewebmeester.nl

Wordt vervolgt…….