Invoegtoepassingen

Test: snelheid van Joomla website aanpassen

Joomla is een uitgebreid CMS systeem. Het biedt zoveel mogelijkheden dat er een probleem kan ontstaan: de website wordt traag. Nu lijkt Joomla 1.7 sneller dan 1.5 maar toch is het goed om het een en ander te testen. Gisteren heb ik daar aardig wat tijd aan verloren en om dit goed te maken deel ik hierbij mijn ervaring. Ik bedacht drie mogelijkheden en heb die vergeleken:

  1. Uitgebreide joomla website op een trage server in de USA
  2. Zelfde Joomla website, zelfde server met versnellers (componenten, plugin, extensies) geinstalleerd (http://www.webogroup.com/)
  3. Kopieren van de Joomla website (zelfde site, zelfde server) als HTML/CSS website en opnieuw uploaden (zelfde server in USA) en laden als HTML/CSS site in plaats van een Joomla php site. (Heeft iemand hier wel eens aan gedacht? Lijkt een rare mogelijkheid omdat CMS hiermee wordt uitgeschakeld en daar ging het toch om? Maar: stel dat het lukt om alleen de voorpagina compleet te kopieren en verder de rest door te linken naar de Joomla installatie, en stel dat dit snelheidwinst oplevert, dan komen de bezoekers tenminste snel op de homepagina zonder te hoeven wachten…..)
  4. Verhuizen van deze Joomla website naar een server in Engeland (dichter bij).

Uitslag:

  1. – Het duurt 15 seconden voordat de website verschijnt. Soms zelfs 20 seconden. Dat betekent dat de website mogelijk beter niet zou kunnen bestaan. Een trage website is echt antireclame: http://decmsmeester.nl/joomlapakketten/
  2. – Versnellers versnellen. Maar niet genoeg. En ook nu duurt het minstens 12 seconden voordat de website verschijnt. (meer aandacht aan versnellers in ander artikel)
  3. – Dat gaat een stuk sneller! 5 seconden. http://decmsmeester.nl/joomlapakketten2/ Maar: het is niet gemakkelijk om een Joomla website op de juiste wijze te kopieren en een aantal functies van de homepagina kunnen natuurlijk verloren gaan tijdens dit kopieren. En: Joomla CMS werkt nu niet meer voor de voorpagina. Maar een heel serieuze optie waar www.dewebmeester.nl in een aantal gevallen zeker gebruik van gaat maken. Ook interesse om uw Joomla website (geheel) om te zetten naar HTML/CSS? Dat kan vanaf 99 Euro inclusief installatie. Stuur even een mailtje. IN een ander artikel zal ik aandacht geven aan de zin en onzin van het kopieren van een website en de technische mogelijkheden.
  4. – Ook dit levert veel winst op. http://joomlamarket.info/dejoomlameester.nl/ Twee keer zo snel in vergelijking tot de server in de USA: laadtijd tijdens test was 8 seconden. Duurder? Nee, goedkoper. Ongeveer 7 Euro per maand. Via www.decmsmeester.nl vanaf 2.50 Euro (zie de getoonde website in dit artikel).

Ik denk dat ik de uitdaging aanga en www.dejoomlameester.nl koppel aan de HTML/CSS frontpage. Ben benieuwd of iemand van jullie het verschil bemerkt.
Groeten; info