GelukMotivatieOuderdom

Gelukkig met pensioen?

Gisteren aan de zee belandt met gezin. Even tijd voor elkaar. Veel te warm overigens en daardoor vraag ik me natuurlijk af wat we hier doen. Maar toch wel genieten met de kids. We hebben een oude caravan ergens aan de Adriatische kust geparkeerd op een mini camping achter een pizzeria. Zo hebben we toch een priveplek bij een klein budget. Op deze mini camping staat ook een enorm grote en luxe caravan en dit is de reden van deze blogpost.

Situatie: twee gepensioneerden, een echtpaar, uit slovenie. Zij betalen net als wij een vast bedrag per jaar alleen zij betalen twee maal zoveel. Daarnaast betalen ze nog heel veel extra want ze hebben een stalling gebouwd voor hun boot, een extra terras en een soort kegelbaan naast de caravan. Prachtig allemaal. Kost vijf maal zoveel als wij betalen. Een soort mini paradijs. Tja, deze mensen lijken helemaal gelukkig.

Ik kan het natuurlijk niet laten om mezelf even te verplaatsen in hun situatie en stel me zo voor dat ik met Samira overleg om in de toekomst, als we met pensioen gaan (dat lijkt helaas nooit te gebeuren omdat we geen pensioen opbouwen als zendelingen), dat we dan ook zo’n mini paradijsje voor onszelf bouwen. Tja, waarom niet? Toch prachtig. Dan heb je niets meer om je druk om te maken. Kinderen zijn natuurlijk allang zelfstandig en kleinkinderen die gaan allang hun eigen gang en zo hebben opa en oma eindelijk een prive leven. Mogelijk weet zelfs amper iemand waar die geweldige caravan staat. Lekker rustig.

Waarom een blogpost? Omdat ik het idee heb dat 90% van onze omgeving (Nederland, Kroatie en Bosnie) precies zo leeft als deze twee gepensioneerden of dit nastreven of hierover dromen. Toch klopt dit niet? Het kan niet zo zijn dat het ultieme geluk in de ouderdom er in ligt dat je je nergens druk om hoeft te maken en dat het je lukt om nergens meer voor te leven. Toch zit dit streven verstopt in het streven naar een ‘zeker pensioen’. Ik ken veel mensen die leven om ooit als ze oud zijn een eigen prive paradijs te hebben. Lekker afgeschermd of verstopt op een verlaten plaats ergens aan een tropische kust. Hoe dan ook, ik hoop als ik 80 word, dat ik dan nog steeds kinderkampen houd op deze camping. Ook als dit overlast betekent voor de andere gepensioneerden.