Ouderdom

Ouder worden

"……zij zullen in de ouderdom nog vrucht dragen, fris en groen zullen zij zijn;…." (Psalm 92)

Ouder worden doen we allemaal. En daardoor kennen de meesten van ons de tekst hierboven wel. Dat is een troost. Maar de afgelopen zomer had ik hier wat zorgen om. Het was net of het allemaal wat minder soepel liep. Vooral de zaterdag beleefde ik als "vermoeiend". Jongeren komen vanaf vrijdagavond slapen bij ons en zaterdagochtend sta ik dan op met de verantwoording om hen allemaal een onvergetelijke dag te bezorgen en hen daarbij ook nog geestelijk verder te helpen. Elk weekend weer. Leuk werk hoor. Spannend. En ook vermoeiend. Ik droomde zelfs een keer dat ik totaal mijn geduld met hen verloor, hen uitkafferde en daarbij ook mijn eigen kinderen flink onbehoorlijk de les las. Dat was vervelend wakker worden. Zeker gezien het feit dat de zaterdag toen begonnen was en er van mij verwacht werd dat ik dus vrolijk mijn tienerprogramma zou gaan afdraaien.

Heeft dit ook te maken met ouder worden? Word ik zo snel ouder? Kan ik minder aan? Zo voelde het wel deze zomer. Voetballen met de jongeren gaat overigens nog prima. Kreeg alleen een gescheurde kuitspier aan het begin van het seizoen. Niets ernstigs, zoals men mij vertelde. Gewoon een teken van ouderdom. Maar na een maand kon ik weer winnen van ze. Met voetballen, hockey, tennis, whatever. Maar ja, dat is nou niet echt de reden van mijn zendelingenbestaan…… Als zendeling moet ik geduld hebben, liefde leren, met zachtmoedigheid terechtwijzen enzovoorts en daarin lijkt "ouder worden" wel eens een probleem te kunnen zijn.

Ik weet het niet. Ik ben "pas" 43 maar ik ben er niet helemaal gerust op. Vandaar deze blogpost. In de hoop op "geen herkenning". Reacties zijn gewenst. Is het mogelijk om in je 43ste levensjaar ineens geconfronteerd te worden met aspecten van ouder worden die zich uiten in "minder geduld", "minder aankunnen", "er tegen op zien" enzovoorts? Of heeft dit mogelijk met andere zaken te maken zoals: het hebben van een eigen gezin met 3 kleine kinderen die ik zo graag wat meer extra en persoonlijke aandacht zou willen geven. Hoe dan ook, de volgende waarschuwing geldt voor ons allemaal:

"Gedenk daarom je schepper in de dagen van je jeugd – voordat de slechte dagen komen en de jaren naderen waarvan je zegt: In deze jaren vind ik weinig vreugde meer." (Prediker 11)