dewebmeester.nl

Een Marktplaats(.nl) website, de mogelijkheden, prijzen en andere adviezen

Als u bij deze blogpost terecht bent gekomen dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een website “zoals marktplaats.nl“. Deze website is enige jaren geleden voor miljoenen Euro’s (of waren het nog guldens?) verkocht en dat heeft veel mensen op het idee gebracht om ook te starten met een eigen marktplaats website. Deze wensen en mensen komen ook bij dewebmeester.nl terecht (, een website die over enkele jaren mogelijk ook miljoenen gaat opleveren….).

Wat wilt u precies?
“Een marktplaats website” is mogelijk een te vaag begrip. Het helpt om uw wensen te verduidelijken. De vraag moet zijn:
– Welke functionaliteiten wilt u binnen uw website?

Bij een marktplaats website kunt u denken aan de volgende mogelijkheden:

 1. Mogelijkheid om advertenties te plaatsen door een (al dan niet geregistreerde) bezoeker
 2. Daarbij kiest de bezoeker uit een categorie (bijvoorbeeld: auto’s, boten, computers e.a.)
 3. U moet zich afvragen of u wilt dat de bezoeker ook subcategorieen kan kiezen voor zijn producten (dat kan op marktplaats.nl)
 4. Moet de bezoeker betalen voor het plaatsen van een advertentie?
 5. Zijn er “opval” mogelijkheden? (Bovenaan plaatsen, opvallende opmaak, speciale categorieen, geplaatst op de homepagina e.a.; zie marktplaats.nl)
 6. De bezoeker kan 1 of meerdee productafbeeldingen uploaden
 7. De bezoeker kan via zijn eigen account op een later tijdstip de geplaatste advertenties beheren en aanpassen
 8. Bezoekers kunnen zoeken naar een gewenst product
 9. De bezoeker kan direct betalen via de website (dat kan bijvoorbeeld niet via marktplaats.nl)
 10. Er is een geintegreerde Google maps integratie waarop alle producten van een bepaalde categorie te vinden zijn (niet aanwezig op marktplaats.nl)
 11. Social media (twitter, facebook, linkedin) geintegreerd?
 12. Andere zaken

Mogelijkheden
dewebmeester.nl blijkt in het archief nog een “oude” en complete website te hebben die enigszins de mogelijkheden heeft zoals hierboven genoemd. Het betreft een Joomla website en heeft daarmee dus direct “Joomla mogelijkheden” (kijk even rond op dit blog naar Joomla mogelijkheden). Dat betekent bijvoorbeeld dat alle functionaliteiten van die website ook gebruikt kunnen worden binnen een andere Joomla website met een totaal andere layout. Wat zijn die functionaliteiten? De website heb ik geplaatst op www.dewebmeester.nl/marktplaats (* deze website betreft een oude Joomla 1 website en wordt verkocht, inclusief installatie op server naar keuze voor 149 Euro ex. BTW)

Ten aanzien van:
1) Er kunnen advertenties geplaatst worden door een al dan niet geregistreerde bezoeker. Zie afbeeldingen:

Vrij eenvoudig: de bezoeker ziet een menulink met “new ad” en natuurlijk kan daar ook net zo goed “plaats advertentie” staan.
2) Vervolgens krijgt de bezoeker de kans om een categorie te kiezen (net als op marktplaats.nl). Zie afbeelding:

3) Ook kan er gekozen worden voor een subcategorie. Daarna opent zich ene uitgebreid formulier wat er zo uitziet als de afbeelding hieronder. En zoals u ziet: dit is een website zoals marktplaats.nt ; Kosten? Vanaf 199 wordt de complete website geleverd. Natuurlijk heeft u nog extra wensen en ook daarvoor kunt u contact opnemen met info

Maar hoe zit het met:
4) De mogelijkheid om degene die een advertentie plaatst te laten betalen? Dat kan via een extra component. Daarvoor bent u dan (helaas) 99 Euro extra kwijt. Vervolgens kunt u verschillende betaalmodules aanmaken en betaalopties hanteren en beginnen met het verdienen. Op zich klinkt het wel makkelijk: u laat anderen een advertentie plaatsen, u heeft een compleet systeem waarmee de bezoeker zelf makkelijk overweg kunt en u krijgt bijna automatisch enige inkomsten (die in geval van marktplaats.nl opliepen tot enkele miljoenen).
5) En de extra “opval” mogelijkheden? Ja ook die zijn geintegreerd in de extra component die hierboven genoemd wordt. “Vetgedrukt” of “Speciaal” zijn mogelijkheden waarvoor u de adverteerder eventueel extra kan laten betalen. Zo kunt u er dus ook voor kiezen om het plaatsen van een advertentie gratis te laten zijn terwijl de opvalmogelijkheden extra betaald moeten worden. Dat is zo ongeveer het oude marktplaats.nl systeem en zo werkt speurders.nl in grote mate nog steeds.
6) De adverteerder kan meerdere productafbeeldingen uploaden (zie afbeelding hierboven).
7) Accountbeheer is mogelijk (zie “my ads” in de afbeelding hierboven) en is uit te breiden via de extra component die genoemd is onder 4 en 5 en die u daar al heeft aangeschaft. Nu kan de marktplaats website en het plaatsen en beheren van advertenties ook geintegreerd worden in Jomsocial.
8) Een uitgebreide zoekmogelijkheid is ook aanwezig maar Joomla kent natuurlijk ook extra en externe zoekextensies indien nodig. Maar hieronder de afbeelding van de vele zoekopties:

9) Wilt u dat de bezoeker via uw website direct kan betalen voor een product? Dan moet u zich afvragen of u wilt dat de bezoeker aan u betaalt (dan heeft u meer aan een webwinkel dan aan een marktplaats website) of dat de bezoeker aan een adverteerder betaalt (die u alleen betalen voor het plaatsen van een advertentie). In dit tweede geval heeft u een community component als JomSocial nodig of CB (CommunityBuilder) waarbinnen adverteerders een eigen profiel kunnen onderhouden en verder allemaal een eigen “mini” webwinkel hebben binnen uw marktplaats website. Houdt rekening met een investering van enkele honderden euro’s extra om dit mogelijk te maken.
10) De optie van een uitgebreide Google Maps integratie is niet te vinden op de demonstratiewebsite van www.dewebmeester.nl/marktplaats maar niet getreurd: die kan via een andere component eventueel wel worden geintegreerd. Zie www.dewebhulp.nl (klik op een voorbeeld advertentie en zie onderaan een Google Map; zie afbeelding hieronder):

Hier zien we nu slechts 1 “pointer” maar dat komt omdat ik slechts 1 advertentie geplaatst heb.
11) Integratie van Social Media zoals Twitter, Facebook en Linkedin is altijd mogelijk via “share” of “like” buttons maar ook via allerlei extra (vaak gratis) modules en plugins.
12) Andere zaken krijgen in een volgende blogpost aandacht. Hier volsta ik even met de voorlopige conclusie: Het is zeer goed mogelijk om zelf een website te hebben zoals marktplaats.nl; U kunt hier vanaf 199 Euro al eigenaar van worden en hoeft daar zeker geen duizenden euro’s voor te betalen. Daarbij kunt u alle kanten op wat betreft layout en ook functionaliteiten zijn zeer goed uit te breiden zodat zowel layout als functionaliteit van uw website, die van marktplaats.nl overstijgt.
Voor informatie altijd contact opnemen met info en wie weet: bent u binnenkort ook de trotse beheerder van een echt marktplaats website. Uzelf hoeft dan voorlopig in ieder geval niet meer te betalen voor het plaatsen van een advertentie.
Groeten!
Meindert A. Jorna