dewebmeester.nl

Kompozer: te mooi om waar te zijn? De perfecte (gratis!!) html editor met wysiwyg integratie!

Bij alle webdesigners is dit programma wel bekent: Kompozer. Maar toch wordt er niet veel bekendheid aan gegeven. Waarschijnlijk omdat het een gratis programma betreft waaraan een webdesigner of webbureau niets aan kan verdienen? Niet eerlijk vind ik als webdesigner en zo besluit ik vandaag binnen mijn blog (www.dewebhulp.nl) aandacht te geven aan dit prachtige, eenvoudige en toch zeer uitgebreide webdesign programma. Wilt u liever het Adobe webdesign pakket kopen van 1500 Euro omdat het professioneler klinkt? Dat mag natuurlijk ook. Dat heb ik ook gedaan maar mijn klanten mogen best eens kennis maken met dit gratis programma.

Nee, hier volgt geen uitleg of handboek voor Kompozer. Dat is op internet makkelijk te vinden. Ik ga in dit artikel alleen wat tips en truuks opschrijven die er voor zorgen dat ik dit programma zo nu en dan voorrang geef boven Adobe Dreamweaver.

1) Opstartgemak: Kompozer start snel. Dreamweaver heeft duidelijk wat meer tijd nodig en verbruikt meer CPU en RAM wat niet onbelangrijk is. Ik wil een computer die soepel werkt.
2) Vrij gemakkelijk om online html pagina’s op te vragen, aan te passen en te publiceren. Ook dit gaat makkelijker dan bij Dreamweaver. Server instellen, lijst met files wordt zichtbaar gemaakt aan linkerkant, dubbelklikken op file die ik wil aanpassen, html pagina wordt geopend in de wysiwyg editor, page source view ook mogelijk, html tag view ook en schakelen tussen deze verschillende "views" is zeker zo snel als bij Dreamweaver. Na aanpassen teksten en andere zaken klik ik op "publish" en het duurt enkele seconden en mijn nieuwe pagina staat online.
3) Aanmaken extra pagina: dat is iets moeilijker als bij Dreamweaver. Daar kopieer ik een pagina vrij makkelijk. Maar met een truuk kan dit in Kompozer ook. Pagina opvragen in wysiwyg editor, pagina locaal opslaan, klikken op "Publish" en aangeven binnen welke server, onder welke naam en in welke submap de pagina opgeslagen moet worden. Klaar. Ik heb een extra pagina geplaatst binnen de root van de website.
4) Nadelen: de "undo" knop werkt niet na schakelen tussen source view en normal view. Kortom: als ik een fout maak, dan niet publiceren maar file sluiten en opnieuw originele file opvragen vanaf server (dubbelklikken op html pagina).
5) Voordeel: makkelijk om object te selecteren via tag view. Ik klik op object of op div container, schakel over naar source view en de source code van div container is geselecteerd.
Nou, ik hoop deze lijst nog uit te breiden met tips. Succes ermee allemaal en laat reacties achter onder dit artikel of schrijf met info