dewebmeester.nl

Importeren, exporteren, vanuit phpmyadmin database naar Shopify

Dat is vandaag de opdracht: het overzetten van enkele honderden producten naar een nieuwe Shopify webwinkel. Dat wil ik niet handmatig doen. Shopify biedt een optie om producten te importeren vanuit een CSV (Comma Separated Value) en phpmyadmin biedt een mogelijkheid om de database te exporteren in CSV formaat. Dat lijkt dus makkelijk.

Exporteren

Dat betekent het uitzoeken van de juiste database, inloggen bij phpmyadmin, database selecteren, table selecteren (ik kies voor tabel "products"), CSV formaat kiezen en kiezen voor – opslaan op file – en GO. File wordt aangemaakt en ik sla die op op de computer. Makkelijk.

Openen in editor

Standaards doe je zo iets met Microsoft Excel. Ja, ziet er goed uit. Maar is goed ook goed genoeg? Nee. Eerst moet ik ontdekken hoe de te importeren CSV file er uit zou moeten zien. Shopify biedt een voorbeeld CSV. Downloaden en ook openen met Excel om de twee sheets te kunnen vergelijken. De structuur is anders en niet makkelijk handmatig aan te passen. Wat nu? Hier biedt Open Office de uitkomst. Ik open beide sheets in Open Office (Calculator) en voordat het bestand zich opent, krijg ik een extra popup venster waarin ik kan kiezen voor verschillende opties. Daaronder ook een preview van hoe de tabel er uit komt te zien bij de verschillende opties. Voorlopig ben ik gered. Ik kies er voor de beiden sheets op zo’n wijze te openen dat ze dezelfde structuur hebben en ook nog eens makkelijk bewerkbaar zijn. Dat betekent dat de verschillende waarden nu in verschillende kolommen worden weergegeven.

Aanpassen in de editor

Nu kopieer ik eerst de Headers van de originele Shopify sheet naar een lege Open Office database sheet (de eerste rij). Vervolgens kopieer ik handmatig de inhoud van de kolommen uit de phpnmyadmin database onder de bijpassende heads / titels. Zo vul ik mijn lege sheet. Vervolgens importeer ik via Shopify. Ja, dat doe ik vrij snel omdat Shopify niets anders doet dan controleren (mijn website wordt niet aangepast). Shopify geeft aan wat er fout is met mijn csv file en dat pas ik aan in mijn nieuwe csv file. Dit blijf ik herhalen totdat Shopify geen foutmeldingen meer geeft. Vervolgens toont Shopify hoe een product wordt weergegeven als ik doorga met het import proces. Als dat goed lijkt, ga ik importeren en geeft Shopify aan of dit gelukt is.

Importeren van afbeeldingen

Helaas dat is me niet gelulkt (tot nu toe). Want daartoe moet ik de link naar de originele image folder weten (en die heeft de klant niet gegeven en de website draait een php script die de afbeeldingsfolder verstopt). Dat was overigens ook een foutmeldingtijdens het import proces: ik had de image namen weergegeven maar Shopify wil de complete URL hebben van elke image om vervolgens de images te kunnen downloaden. Oplossing: gewoon alle verwijzingen naar images uit de database sheet halen en daarna importeren.104 producten geimporteerd. Nog even zonder afbeelding.