Online marketingVerdienenVindbaarheid en SEOWordpress

Van WordPress.com naar WordPress.org, hoe en waarom.

De afgelopen dagen ben ik verhuisd. Van wordpress.com (gehost bij WordPress) naar wordpress.org (zelf gehost). De volgende redenen hebben hierin meegespeeld:

  1. Door het WordPress script bij mezelf op de server te plaatsen heb ik toegang tot de code en daarmee tot alles wat mogelijk is binnen de digitale wereld. Een website gehost bij wordpress.com biedt gewoon te weinig extra opties. Het is een mooi maatpak dat kostuum bij wordpress.com maar gewoon iets te strak.
  2. WordPress.com laat mij (en u) niet toe om plugins te gebruiken (en tjonge, dan mis je echt veel. Die plugins, waarvan er wekelijks tientallen gepubliceerd worden, maken 80% van het succes van WordPress).
  3. WordPress.com laat niet toe om enig javascript te gebruiken binnen een bericht,pagina of widget. En opnieuw: dan kan je heel veel niet. Bijvoorbeeld: ik kan mijn populaire chat script niet plaatsen terwijl mijn (vorige) blog mijn meest bezochte website was en ik daarmee dus een geweldige communicatie mogelijkheid misliep.
  4. WordPress.com staat niet toe, technisch en wettelijk, om te adverteren of om geld te verdienen aan advertenties. En dan loop je niet alleen communicatie mogelijkheden mis maar ook veel verdiensten.
  5. Niet alle themes zijn via WordPress.com te installeren en dat geldt vooral de themes die WordPresss template clubs vrijgeven. En dat zijn de beste themes! Die moet je hebben. En dus moet je overstappen (op een gegeven moment) naar het (open source, gratis) script op WordPress.org en installeren op een eigen server.

Dus, ik ging verhuizen. Dat is niet moeilijk. Via de WordPress XML exporter en importer kan alles snel geregeld worden. Eerst laatste versie van WordPress installeren, een mooie template van joomlaxtc.com (met prachtige WordPress themes), en alle berichten, pagina’s, commentaren, tags en categorieen importeren. En dan heb je een gekoonde WordPress website met een origineel uiterlijk.

Maar dan heb je ook een probleem. En dat betreft de SEO en vindbaarheid en dat vanwege de oorspronkelijke indexering door Google. Google heeft mijn blog jaren lang geindexeerd. En langzamerhand werk ik vindbaar. Veel zoektermen (zoals: vindbaarheid, seo, joomla, cms, website advies en vele anderen) wijzen naar mijn oude website. Dit opgebouwde vertrouwen bij Google en de opgebouwde vindbaarheid wil je niet verliezen. En gelukkig is daar een simpele oplossing voor: 301 redirect. Nee, ook dat laat WordPress.com niet toe. En ja, toch ook weer wel. Als je daar 13 dollar voor wilt betalen. Slimmerikken. Ook voor het verwijderen van hun reclames moet je tegenwoordig betalen. En zo is een gratis WordPress.com website, duurder geworden dan een zelf gehoste WordPress website.

Mijn resultaat is te zien op www.dewebkrant.nl (de krant die u waarschijnlijk nu aan het lezen bent). Mijn vorige blog was te vinden op dewebmeester.wordpress.com. Maar die domeinnaam verwijst nu naar www.dewebkrant.nl ; tenminste, zolang ik die 13 dollar per jaar betaal.

Ik ben tevreden. Heb direct een adsense advertentie geplaatst en die advertentie gaat alle website kosten dekken. Dat kan bij WordPress.com niet.

Groeten!