Kroatie

Kroatie: Nederland van 100 jaar geleden? Hoe we de post regelen hier….

Er lag weer een geel briefje in de brievenbus. Dat betekent dat er belangrijke post op me ligt te wachten op het postkantoor in Vojnic, 17 kilometer verderop. Dus de volgende dag rijd ik naar Vojnic (17km) en terug (nog een keer 17 km) om die belangrijke post op te halen. Ik heb een auto, de meeste mensen hier niet. Zeker de gepensioneerden en oudere mensen niet. Bijna allemaal krijgen ze zo’n geel briefje.

De post? Een aanmaning, aangetekend verstuurd, ondertekent door de burgemeester, betreffende de gemeentelijke diensten die voor de meeste mensen niet bestaan maar waarvoor wel betaald moet worden. Mijn aanmaning betreft de gemeentelijke diensten over 2012 (het is nu mei 2013) en de rekening bedraagt ongeveer 36 Euro in totaal. Valt mee. Eenmaal thuis ga ik deze rekening betalen via internet. Dat blijkt niet echt te kunnen omdat de gegevens uit de rekening niet kloppen. Uiteindelijk lukt het me toch.

Maar dan denk ik weer even aan die oudere mensen om mij heen die allemaal zo’n geel briefje hebben ontvangen. Zij vragen zich na ontvangst af: wat zal dit nu weer zijn? Sommigen liggen daarvan wakker, zeker weten. En de meesten zullen enkele dagen moeten wachten voordat ze een antwoord hebben. Want zij moeten met de bus. Als zij dan hun aanmaning in ontvangst hebben gen0men, zullen ze opnieuw naar de stad moeten om de rekening bij een bank of postkantoor te betalen. Zij hebben geen internet bankieren.

Tjonge wat is het leven moeilijk hier. Er is geen werk, er zijn geen inkomsten en er is ook geen gemeentelijke of nationale overheid die het leven ook maar iets makkelijker maakt voor deze mensen. Nee, de burgemeester werkt hier hard mee om het leven ondraaglijk te maken. Bewijs: zijn handtekening. Dat is het enige aantoonbare bewijs van enige werkzaamheid van deze man: een handgeschreven handtekening onder een aanmaning van vorig jaar om de ouderen hier het leven zuur te maken. Maar beste burgemeester, wanneer wordt de waterleiding aangelegd waarvoor we belasting betalen?