Webprojecten

Een iPhone verbruikt meer energie dan uw koelkast?

Dit las ik vandaag in de (Kroatische) krant: een gemiddelde iPhone verbruikt meer stroom (jaarlijks) dan een gemiddelde koelkast. Dat is verbazend nieuws gezien het feit dat ik de koelkast al lange tijd als boosdoener zie van de hoge energierekening. Niet dus. De grote boosdoener is de smartphone. Ik heb dan wel geen iPhone maar ik heb wel een kopie van een Galaxy Note2 en dat Chinese gevaarte zal het zeker niet beter doen dan een iPhone wat betreft energieverbruik. De uitleg en de berekening kom ik tegen na wat zoeken op Google in dit artikel: http://theweek.com/article/index/248273/your-iphone-uses-more-energy-than-a-refrigerator

Wat mij nu interesseert of eerder: alarmeert, is het feit dat dit aantoont hoezeer ons algemene energieverbruik (wereldwijd) toeneemt. Telecommunicatie verbruikt per jaar 1500 terawattuur en dat is wat we met zijn allen (wereldwijd) bij elkaar verbruikten in 1985 (voordat de mobiele telefoon zijn intrede deed). Het probleem is dat wij thuis niet slechts 1 smartphone hebben, maar zeker 2 en dat we daarnaast 2 tablets hebben en een aantal computers. Ik denk niet dat we daarin een uitzondering zijn. Het probleem is ook dat we ons niet bewust zijn van deze enorme toename in electriciteitsverbruik. We hebben veel te lang genegeerd dat de mens invloed heeft op de opwarming van de aarde en zo hebben we sinds 1985 genegeerd dat we exponentioneel meer electriciteit verbruiken. Dat zijn zaken die we niet willen weten.

iPhone verbruikt veel energie
iPhone verbruikt veel energie