BugsWordpress

Backup maken van (WordPress) website

Het belang van een backup

hackedHet is belangrijk dat u een backup maakt van uw website. Dat moet u niet slechts eenmaal doen, maar iedere keer dat u aanpassingen heeft gemaakt aan uw website en als die aanpassingen tijd hebben gekost. Die tijd wilt u niet verloren laten gaan. Het hebben van een backup wordt steeds belangrijker omdat het aantal hackers toeneemt en daarmee het aantal aanvallen op uw website. Daarnaast heeft u te maken met virussen en spamaanvallen die allemaal er voor kunnen zorgen dat uw website er anders uitziet dan u wilt en de verkeerde informatie biedt of helemaal niet meer beschikbaar is. Ook dewebmeester.nl kent dit. Ik heb het zelfs meegemaakt dat een complete server geleegd werd en daarmee alle websites van die server verdwenen waren.

Waar moet een backup van gemaakt worden?

Dit laatste laat zien dat een backup op een server niet voldoende is. De server kan ook gehackt worden en alle website bestanden verdwenen zijn. Kortom: een backup moet gedownload kunnen worden en bewaard op een extern medium zoals een (offline) computer, usb stick of externe harde schijf. Dat betekent dat alle files behorende bij een website (afbeeldingen, componenten, administrator panel, etc.) gedownload moeten worden. Een dynamische website (WordPress, Joomla, php) maakt gebruik van een database en ook daar moet een backup van gemaakt worden.

Hoe maak je een backup?

Als eerste is het aan te raden om te kijken welke opties de hoster biedt. Een beter hostingbedrijf heeft een ingebouwde backup optie. Ook zullen veel hosting bedrijven backups maken en is het mogelijk een backup op te vragen. Maar dat kan betekenen dat er een aantal dagen verloren gaan en dat willen we niet. Een gehackte website moet direct vervangen kunnen worden door een schone backup.

Een volgende optie is om de backup handmatig te doen. Dat betekent: via phpmyadmin navigeren naar de database en deze in zijn geheel exporteren naar een file en deze opslaan op de computer. Vervolgens moet via een FTP programma (Filezilla) of via de filemanager binnen het hosting account alle bestanden gedownload worden naar de computer. Het is daarbij aan te raden om via Admin Direct of via het CPanel als eerste de bestanden te archiveren (in te pakken / zippen) zodat het downloaden voorspoediger verloopt. Maar bij dit proces kan wel eens wat misgaan. En een enkel bestand dat niet goed wordt ingepakt of gedownload kan er voor zorgen dat de hele backup nutteloos is.

Een derde optie biedt het programma WinSCP (een windows programma) waarmee bestanden tussen een server en een lokale computer gesynchroniseerd kunnen worden. Het is een gratis software programma dat via deze link gedownload kan worden. Na het invullen van de server gegevens zie je links de mappen structuur van de lokale computer en rechts de mappen en files op de server. Vervolgens navigeer ik naar de map die ik wil synchroniseren en klik ik op Opdrachten ——> Synchroniseren en vul ik de verschillende opties in. Het voordeel van deze werkwijze is dat ik ondertussen verder kan met mijn werk en dit synchroniseren op de achtergrond plaats vindt. Het nadeel is dat het synchroniseren van een standaard Joomla website wel enkele uren duurt.

Backup laten maken door dewebmeester.nl

De beste optie is het backup proces te laten uitvoeren door dewebmeester.nl ; Dat kan het beste via een abonnement van 9,90 Euro per maand. Daardoor weet u dat er elke maand een backup van uw website gemaakt wordt en dat elke keer wanneer u het wilt. Een email of SMS is dan voldoende. Het is vervolgens veel makkelijker en sneller om een backup door dewebmeester.nl terug te plaatsen op het internet zodat uw website niet off-line hoeft te zijn. Of beter nog: dewebmeester.nl maakt vooraf een copy van uw website en plaatst die op een andere server en installeert de complete copy van de website inclusief database, design en inhoud op een andere serverruimte. Mocht de oorspronkelijke website besmet raken dan kan binnen enkele minuten de domeinnaam doorgelinkt worden naar deze schaduw website en is de website dus direct schoon online.  Neem via deze link contact op en vraag naar de mogelijkheden.