Backup websiteBeveiligingBugsWebsites maken

Backup optie: Gebruik Google web cache

U heeft ten alle tijde een backup nodig van uw website. Zie uitleg hierover in dit artikel.

Stel dat u gebruik moet gaan maken van uw backup. Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. U moet de complete backup terugzetten inclusief database
  2. U hoeft alleen een gedeelte te  herstellen omdat bijvoorbeeld alleen een bepaald artikel verdwenen is.

Deze laatste mogelijkheid komt vaker voor (gelukkig) dan de eerste. Maar toch geven we bijna alle aandacht aan de mogelijkheid dat de hele website gehackt is en verdwenen en dat er een complete backup noodzakelijk is. Daarbij vergeten we mogelijk de veel meer voorkomende optie dat er slechts een gedeelte van de website verdwenen is. Dan is is onnodig en onhandig om de complete backup terug te zetten.

De noodzaak om slechts een gedeelte van de website te herstellen komt veel vaker voor omdat dit vaak niet te maken heeft met hackers. De reden dat artikelen verloren gaan heeft vaak te maken met onoplettendheid van de webmaster en degene die de website onderhoudt. Een artikel wordt bijvoorbeeld aangepast en niet goed opgeslagen en lijkt vervolgens verdwenen te zijn. Of zoals ik het vandaag beleefde: ik werk aan de Engelse vertaling van een artikel, plaats die vertaling en heb niet in de gaten dat ik daarmee de originele Nederlandse tekst overschreven heb. Het zweet breekt uit en dan ga ik op zoek naar de cache bestanden. Uw browser slaat de door u bekeken webpagina’s ergens op en mogelijk ook de inhoud van die webpagina’s. Maar het is nog een aardige klus om die leesbaar terug te vinden.

Oplossing: Google cache

Makkelijker is om de cache van Google door te bladeren. Dat kan via een direct link:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://www.dewebmeester.nl/nl/ leidt mij naar de door Google bewaarde pagina van www.dewebmeester.nl/nl/ en daarmee naar de oorspronkelijke Nederlandse tekst die ik net kwijt was.

google-cache-backupHet is daarbij geen probleem dat de layout niet goed weergegeven wordt. Het gaat mij erom dat de tekst bewaard is gebleven. Wat me overigens verbaasd is dat ik na knippen en plakken van de geselecteerde tekst binnen de JCE editor van Joomla, ook de oorspronkelijke tekst layout te zien krijg. Ook dat bespaart weer veel tijd.

Succes ermee!

Via dewebmeester.nl kan ook u tegen zeer gunstige tarieven vertalingen bestellen voor uw website en hulp ontvangen in geval van bugs, hackers, spammers en terugplaatsen van een backup.