Backup websiteBeveiligingBeveiliging JoomlaBeveiliging websiteBugsdewebmeester.nlJoomlaScriptsSnelheid websiteTweaksWebsite onderhoudWerkwijze

Website onderhoud

screenshot dewebmeester.nl
De website van dewebmeester.nl

Het vraagt heel veel tijd om een website (goed) te onderhouden. Ik verbaas me daar zelfs dagelijks over. Ik verbaas me over mezelf dat ik dat nog steeds niet goed in de gaten heb en me nog steeds laat verassen door de enorme hoeveelheid werk die het onderhouden van een website met zich meebrengt.

Mogelijkheden en aandachtspunten

In deze webkrant heb ik al vaker aandacht gegeven aan het onderhoud van een website. De onderwerpen – backup – en – veiligheid – hebben extra aandacht gekregen. Maar deze twee onderwerpen verdienen nog veel meer aandacht (helaas). Maar daarnaast heb ik wat betreft eigen websites en wat betreft websites van klanten vooral te maken met conflicten in scripts en dan met name de conflicten in de javascripts. De twee websites waar ik de laatste jaren echt het meeste tijd aan heb gegeven om dit soort problemen op te lossen zijn www.dewebmeester.nl (Joomla 3, bedrijfswebsite) en www.projektduga.nl (Joomla 2.5, website van stichting). Overeenkomsten: ze zijn gebouwd met Joomla en maken gebruik van een veelheid van extensies die gebruik maken van een jquery script (extern script dat geladen moet worden tijdens het laden van de pagina.)

Oplossingen

Een voor de hand liggende “oplossing” zou zijn om geen website in Joomla meer te maken. Maar daarmee gooien we het kind met het badwater weg. Dat de uitgebreide mogelijkheden van Joomla tot conflicten leidt, is logisch. Wel is de vraag terecht waarom een CMS als WordPress – ook zeer uitgebreid, zie bijvoorbeeld www.dewebkrant.nl -, dan veel minder last van dit soort script conflicten lijkt te hebben.

Wil ik verder met Joomla (en dat wil ik) dan zie ik de volgende oplossingen:

  1. Blijven testen of een bepaalde pagina conflicten vertoond. Hoe? Gewoon de eigen website blijven bezoeken.
  2. Testen of aan- en uitzetten van bepaalde extensies voor bepaalde pagina’s tot ander gedrag leidt.
  3. Deelnemen aan forums betreffende de extensies en betreffende Joomla.
  4. Een onderhoudsabonnement via www.dewebmeester.nl (vanaf 9,90 Euro per maand) zodat er altijd een backup aanwezig is en basisonderhoud (update) gegarandeerd is.

Deze vier zaken zijn noodzakelijk. Verder is het handig deze krant te blijven lezen. Ik verwacht binnenkort meer publicaties over dit onderwerp. In een volgende artikel zal ik apart aandacht geven aan het onderhoud van mijn eigen bedrijfswebsite op www.dewebmeester.nl die is opgemaakt in Joomla 3 en waar ik de afgelopen weken, dagelijks enkele uren in heb moeten investeren.