BeveiligingBeveiliging JoomlaBugsdewebmeester.nlInvoegtoepassingenLayoutScriptsSnelheid websiteWebsite onderhoud

Website onderhoud deel 2, voorbeeld website www.dewebmeester.nl

Gisteren heb ik een kort artikel geschreven over het onderhouden van een website. De conclusie was en is: het kost gewoon veel tijd om een website goed te onderhouden. Dit artikel is een vervolg op dit betoog en een illustratie. Laat ik eens opnoemen wat ik gisteren allemaal heb gedaan om de website www.dewebmeester.nl te optimaliseren.

Controle en verkenning

In mijn vorige artikel ga ik al aan dat een belangrijke stap bij het onderhouden van een website is: het bezoeken van de website. Dat klinkt nogal logisch maar helaas, veel klanten van me lijken hier juist de plank mis te slaan. Ze vergeten om hun eigen website dagelijks te bekijken, te testen en te controleren. Dat moet. Een contact formulier moet getest worden, een facebook button, twitter share, chat functie, enzovoorts, moet getest worden. Doet u dat? Ook moet een website gewoon bekeken worden, de laadtijd getest en de layout in de verschillende browsers getest worden. En dat niet alleen bij de oplevering van de website maar juist ook daarna. Browsers worden geupdate en websites moeten in die nieuwe omgeving getest en bekeken worden.

Wat viel mij gisteren op bij verkenning van www.dewebmeester.nl?

 1. Pagina laadt traag.
 2. Het laden van de pagina lijkt op een bepaald punt te stoppen, te stagneren en dan ineens abrupt te stoppen.
 3. Sommige modules worden niet getoond op de voorpagina maar wel op andere pagina’s (mijn Google agenda, een menu en een module voor het weergeven van artikelen – Deluxe News Pro -).
 4. Ik vind de voorpagina iets te saai en wil een rechterkolom binnen het hoofdartikel.
 5. De pagina is zelfs herhaaldelijk onbereikbaar en ik word doorverwezen naar incapsula.com waar de website geregistreerd staat (zie artikel over incapsula beveiliging).

Genoeg werk.

Hoe los ik het op?

De vier genoemde zaken zijn opgelost. Hoe?

 1. De eerste drie punten geven aan dat het (waarschijnlijk) om een javascript (jquery) conflict gaat.
 2. Ik kijk via Firebug (Firefox addon) waar de conflicten zich voordoen en ontdek een oudere bootstrap.js versie.
 3. Ik download de nieuwe versie en vervang die op de server.
 4. Ik kijk in source van geladen pagina of ik dubbele jquery verwijzingen tegenkom.
 5. Ik open alle extensies die op de voorpagina geladen worden en kijk of binnen de extensie de optie bestaat om het extern laden van jquery uit te zetten.
 6. Ik test door extensies die op voorpagina geladen worden, een voor een uit te zetten.
 7. Ik kijk of er andere scripts geladen worden (module of doordat ze in template code zijn verwerkt) en kijk wat aan en uitzetten voor invloed heeft.
 8. Ja, alle verdwenen modules verschijnen weer en pagina laadt weer snel genoeg. Vervolgens probeer ik enkele extensies weer te activeren (chat functie en facebook slider).
javascript-firebug
Javascript error getoond in Firebug

Vevolgens werk ik aan de layout van de voorpagina (iets dat ik iedere week doe) en moet ik het probleem met incapsula oplossen. Hierbij blijkt de combinatie van incapsula met mijn server niet handig omdat de hoster de ip adressen van incapsule blokkeert. Ik blijf hier vragen om die IP’s op de whitelist te zetten maar de range IP’s van incapsula is te groot. Dat biedt mij onvoldoende zekerheid dat pagina toch niet zo nu en dan geblokkeerd wordt en ik deactiveer incapsula voor deze website. Dat betekent: DNS aanpassen.

Vervolgens mis ik dus een beveiliging voor de website en installeer ik een nieuw systeem (jHacker) en ben benieuwd wat voor invloed dit heeft.

Conclusie en advies

Het onderhouden van een website is een ingewikkeld proces. Als dit niet serieus genomen wordt, dan kan men beter helemaal geen website hebben. Een website die slecht laadt werkt op de zenuwen en zo verlies je klanten. Het onderhouden van een website kost veel tijd. Tijd is kostbaar en dan is de vraag gerechtvaardigd of het mogelijk niet verstandig is om gewoon een onderhoudscontract af te sluiten bij www.dewebmeester.nl . Dat kon wel eens goedkoper zijn dan elke andere optie. Neem daartoe even contact op.