InvoegtoepassingenJoomlaModulesScriptsSnelheid website

Uitgebreid contactformulier in Joomla 3, plugin, module of anders?

Via www.dewebmeester.nl ben ik bezig met een nieuw concept: www.logoloket.nl ; De naam zegt wel waar het hier over gaat. Na de eerste voorbeeld logo’s geplaatst te hebben, is het belangrijk om het bestel systeem te optimaliseren. Het is belangrijk dat het een prettige bezigheid wordt voor een bezoeker om een logo uit te zoeken, te bestellen en te betalen (al is betalen eigenlijk nooit prettig natuurlijk).

Het systeem ziet er ongeveer als volgt uit:

[tabs][tab title=”Stap 1″]Kies logo, kies kleuren, vul logo tekst in, vul slogan in, plaats bestelling.[/tab] [tab title=”Stap 2″]Plaats bestelling, ga naar winkelwagen, check out, vul gegevens in.[/tab] [tab title=”Stap 3″]Stuur ons de afbeeldings file die verwerkt moet worden in logo.[/tab][tab title=”Stap 4″]De bestelling afronden, betalen, bevestiging.[/tab][/tabs]

Deze blogpost gaat over stap 3: Tijdens het bestelproces moet het mogelijk zijn voor de klant om een file toe te sturen aan de webbeheerder van www.logoloket.nl (dat ben ik). Dus probeer ik een aantal contact formulieren extensies van Joomla. aiContactsafe kent deze optie maar is niet klaar voor Joomla 3. Logoloket.nl wel. Na wat zoeken kom ik er niet uit en besluit om de form maker van Coffeecup te gebruiken. Binnen dit (windows) programma kan ik makkelijk een eenvoudig contactformulier ontwerpen met de optie om een file te versturen. Vervolgens moet ik een stukje javascript plaatsen in de header van de pagina. Nu wil ik niet dat dit stukje javascript geladen wordt binnen alle pagina’s van de website. Dat is niet goed voor de snelheid van de website en ook niet goed voor de SEO (hoe meer script in de broncode, hoe minder zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden) en dus installeer ik een extra module: de “blank html” module. Klik hier voor informatie.

Een module is te activeren en te deactiveren voor bepaalde pagina’s en deze module activeer ik alleen voor de check out pagina’s van de website.  Het stukje javascript wordt nu door deze module in de – head – van de website geplaatst maar dan dus alleen binnen de juiste pagina’s. Wel vervelend dat de module ook zichtbaar wordt maar dat is op te lossen door voor – background color – de optie – transparant – te kiezen.

Hierna hoef ik alleen nog via wat html het formulier op te roepen vanaf de juiste plaats. Hiervoor kies ik het – Terms of Services – formulier dat is geactiveerd in Joomshopping. Daarin plaats ik de html. Resultaat: bij uitchecken en tijdens bestelprocedure komt de klant uiteindelijk bij de optie om “Terms of Services” aan te klikken. Maar dan moeten die eerst gelezen worden. Klikken op – Terms of Services – leidt naar een eenvoudig html bericht met een hyperlink: Klik hier en vul formulier in. Via een popup (in te stellen in Coffeecup software) wordt het contact formulier nu geopend en kan de klant zijn file toesturen. Ik ben helemaal tevreden. Kijk even naar www.logoloket.nl, plaats een bestelling en loop door proces heen (er hoeft niet betaald te worden) en klik uiteindelijk op de link TERMS OF SERVICE en zie hoe dit er uit ziet.

Het plaatsen en installeren van een contact formulier met de optie om een file te laten toesturen, kost via dewebmeester.nl standaard 49 Euro (ex. BTW.) Neem hiervoor contact op.

contactform-joomla3