JoomlaTweaksVindbaarheid en SEO

Generen artikel url voor Joomla artikel

De vraag is mogelijk waarom dit nodig zou zijn: een url voor een Joomla artikel. Een joomla artikel krijgt toch altijd automatisch een URL (link)? Nee, dat gebeurt alleen als een artikele gekoppeld wordt aan een menu item en dat wil je mogelijk niet altijd. Stel dat je een Joomla artikel niet wilt koppelen aan een menu item maar bijvoorbeeld wel aan een link in een artikel via een “lees meer” button. Dan is dit op zich makkelijk op te lossen via de JCE editor. Daarbij selecteer je de linktekst, klik je op het kettingsymbool voor het aanmaken van een link en zoek je binnen – content – naar het artikel. Na selecteren en opslaan wordt er een url aangemaakt voor het artikel.

Maar er is nog een mogelijkheid: stel je wilt een artikel gekoppeld hebben aan een afbeelding of een icon. Of mogelijk wil je het artikel koppelen aan een menu item uit een andere website of wil je dat een artikel uit een andere website verwijst naar dit Joomla artikel. Stel: ik wil vanaf deze webkrant verwijzen naar een Joomla artikel op www.dewebmeester.nl ; dan kan dat natuurlijk makkelijk als ik op www.dewebmeester.nl het artikel al heb gekoppeld aan een menu item. Maar stel dat ik dat niet heb gedaan? Of zoals ik vandaag wilde doen: ik wil de iconen onder – Internet Systemen – op www.dewebmeester.nl, koppelen aan een artikel binnen de website die niet is gekoppeld aan een menu item. Dan los je dit als volgt op: artikel-url-joomla

  1. Maak een nieuw menu aan (niet een menu item maar werkelijk een geheel nieuw menu).
  2. Koppel dit menu niet aan een module. Zolang het menu niet gekoppeld is aan een module, wordt het menu niet gepubliceerd.
  3. Maak een nieuw menu item aan voor dit menu en laat het doorverwijzen naar het artikel.
  4. Sla op en kopieer de link die nu wordt aangemaakt (zie afbeelding) en plak die achter de domeinnaam in de browser. Bijvoorbeeld, de aangemaakte link is: index.php?option=com_content&view=article&id=212 en ik ga met de browser naar www.dewebmeester.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=212.
  5. Nu kan ik de url die hierna verschijnt in de browser eventueel kopieren maar dat is niet goed voor de SEO. Dus doe ik nog even het volgende:
  6. Ik klik op de artikel titel en zie dan in de browser verschijnen: http://www.dewebmeester.nl/en/ecommerce-online-bestel-procedures-webwinkel-systemen ; Dat is de link (URL) die ik nodig heb.