BeveiligingBeveiliging JoomlaBeveiliging websiteGratisHostingJoomlaScriptsSnelheid websiteWebsite onderhoud

Backup, hosting, overload, cdn servers….. oefffff….

Oeefffff, dat was schrikken. Dewebkrant.nl was gisteren uit de lucht samen met 76 andere websites van dewebmeester.nl ; Reden: deze websites (werden) gehost via een reseller account bij Versio en daar heeft een computer een – Overload – geconstateerd op de database van één van de websites (niet: dewebkrant.nl) en vervolgens werd, zonder ons te informeren, de complete hosting – van alle websites en van alle klanten onder dit reseller account op non-actief gezet. Meest vervelende was nog niet eens dat websites onbereikbaar waren maar vooral dat bezoekers het zeer interessante bericht te zien kreeg: this website is suspended, hosting account suspended en vervolgens nog wat nutteloze en kwetsende en onjuiste informatie. Even voor de volledigheid: Versio had mij – volgens hen – wel op de hoogte gebracht en dat hebben ze gedaan precies op het moment dat alle websites uit de lucht gehaald werden zodat ik die email niet meer kon ontvangen en ook geen tijd zou hebben een vermeend probleem op te lossen. Kortom, nee, ik ben niet tijdig op de hoogte gebracht.

[spoiler title=”Vraag info@dewebmeester.nl om hulp bij soortgelijke problemen.”]Beste lezer, Mocht u tijdens het lezen van deze blogpost ook maagkrampen beleven en graag snel geholpen willen worden in relatie tot Overload van uw database en een trage website of “suspended account”, stuur dan een mailtje naar info@dewebmeester.nl en u wordt mogelijk direct geholpen. [/spoiler]

Reactie is dan natuurlijk: IK MOET HIER WEG!!!!!! EN WEL ZO SNEL MOGELIJK!!!! WAT DOE IK HIER!!!!! Maar dat leidt tot andere problemen. Verhuizen van 77 websites is niet zo eenvoudig al is het natuurlijk een optie die we overwegen zeker gezien de onvriendelijke reactie van de heer Wesley: “U heeft die website gemaakt en u moet dat probleem zelf oplossen…” (????, welk probleem?). Maar hierbij advies betreffende een tussenoplossing:

Opschonen en optimalizeren database

Overload wordt (meestal) veroorzaakt door de database waar bijvoorbeeld een script continue wordt aangeroepen en geactiveerd wordt zonder dat dit script de opdracht volledig uitvoerd. Belangrijkste eerste stap:

  • Log in op phpmyadmin
  • Klik op database waarin u problemen verwacht (hoster zou in ieder geval zo vriendelijk moeten zijn om aan te geven welke database problemen veroorzaakt).
  • Scroll helemaal naar beneden en daar ziet u een link met iets als “Selecteer tabellen met overhead”, klik op die link
  • Kies vervolgens in de batch optie onderin voor de optie “Optimaliseer geselecteerde tabellen” en klik op “GA” en u heeft een belangrijke stap gezet.

Opschonen Joomla website via deactiveren en verwijderen extensies

Het geschetste probleem van Overload zal u vooral tegen kunnen komen binnen een Joomla installatie omdat dit op dit moment het meest uitgebreide CMS website systeem is wat er bestaat er dus ook de meeste extensies – uitbreidingen – voor op de markt komen en u mogelijk daar mee zit te experimenteren (zoals ik dat ook dagelijks doe). Zorg dat u alle extensies op non-actief zet die niet direct gebruikt worden (via – extensies ——> beheer ) en dat u alle extensies deinstalleert die u helemaal niet verwacht te gebruiken of die u mogelijk later nog wel een keer kan installeren. Ga vervolgens terug naar phpmyadmin en kijk of er geen rest tabellen zijn overgebleven horende bij verwijderde extensies.

Meldt uw website aan bij Cloudfare

Hoe werkt Cloudfare?
Hoe werkt Cloudfare? tekening

In een vorige blogpost heb ik aandacht gegeven aan de optie om een website onder te brengen bij Incapsulate. Dat leek prima te werken en het idee is zeker goed: bezoekers worden via aanpassen van DNS doorverwezen naar de servers van Incapsulate die filter wie deze website bezoekt en bezoekers van bepaalde IP’s blokkeert. Resultaat was helaas dat Versio al mijn bezoekers blokkeerde omdat de IP’s van Incapsulate niet allemaal in de whitelist bij Versio konden worden opgenomen (en waarom niet?). Nu was het natuurlijk ook de vraag of dit zou helpen bij voorkomen van Overload. Ja, enigszins wel. Foute bezoekers kunnen geen aanspraak maken op gebruik van de database. Daarnaast surft de website gedeeltelijk mee op de servers van Incapsulate waardoor de servers bij de shared hosting (Versio, in dit geval) minder belast zullen worden.

Maar dan lijkt het nog beter om te kiezen voor Cloudfare met sterke, gratis opties. Zelfde idee, zelfde principe. IP’s van bezoekers worden gefiltert, website wordt via de server van Cloudfare geladen wat het laden van de website versnelt en de server minder belast. Dit in combinatie met een krachtige Cache optie (waarbij database gebruik gecached wordt) zou Overload moeten voorkomen en de noodzakelijk verhuizing naar een andere hoster mogelijk even uitstellen.