BugsGratisHostingJoomla

Installeren van Joomla 3.2 op een gratis shared host?

Vandaag probeer ik om Joomla 3.2 te installeren op een gratis host. Die zijn er meerderen en ik gebruik http://www.cheap-web.host-ed.me/; Waarom wil ik dit? Omdat het gratis is. Ik ben daarvoor genoeg Nederlander om dat te willen. Maar het blijkt nog wel wat tijd te kosten dus het is niet helemaal gratis. Mijn doel: een goede gratis hoster te vinden zodat ik meerdere (veel) demonstratie websites kan maken voor mijn klanten.

Installatie van grote quickstart pakketten

Mijn doel is een gratis hoster te vinden waarbij het mogelijk is om grote quickstart pakketten (die ik bijvoorbeeld krijg van een template club) te kunnen installeren. Dat blijkt bijna onmogelijk. Het eerste probleem waar ik tegen aan loop heeft te maken met de upload restricties. Filezilla, de filemanager, de cPAnel uploader, allemaal laten ze niet toe dat een bestand groter dan slechts enkele MB’s (volgens mij is dit 12 MB bij deze host) geupload wordt. Ook een script op de server (import.php) maakt dit niet mogelijk. Oplossing die ik overweeg: het quickstart pakket gigantisch te verkleinen met een compressie programma maar die oplossing heb ik niet gevonden.

Enige oplossing is om het hele pakket op de computer uit te pakken (90MB) en vervolgens te uploaden (Filezilla) naar de server. Laat ik dat eens doen en kijken hoe lang dit duurt (en of het lukt). Om 9.42 start de upload. Het betreft 10.500 bestanden, 141 MB in totaal. 9.47: nog 8800 bestanden – dat gaat redelijk snel. 10.06: nog 2750 bestanden – loopt lekker. Ondertussen heb ik koffie kunnen halen, klant geholpen met via helpdesk en collega gesproken over de ontwikkelingen van de nieuwe tijd (waar ik zo een nieuw artikel aan kan gaan wijden). Maar nee, na een half uur zou ik klaar moeten zijn, maar nee, 905 bestanden zijn beland in de “Mislukte overdrachten” tab en melding is: Disk quota exceeded. Vreemd. Ik had toch 1000MB gratis hosting ruimte? Blijkbaar zit er ook een tijdslimiet op deze gratis hosting. Laat ik eens een uurtje wachten. Nee niets. En ook aan het einde van de dag is het onmogelijk om de overgebleven 905 bestanden te uploaden.

[box title=”host-ed.net”]Plus: snelle FTP overdracht van veel bestanden. Min: beperking van het aantal bestanden dat (per dag?) mag worden overgedragen en onmogelijk om bestanden groter dan 10MB te uploaden.[/box]

Installatie via “Installatron”

Kijk, dat is mooi van deze server: het programma Installatron is aanwezig. En hiermee kan ik binnen enkele minuten een standaard Joomla 3.2 installatie installeren. Ja het lijkt te werken. Niet dus. Want als ik naar het /administrator gedeelte ga krijg ik de melding dat “magic_quotes On” staat en die moet uit. Daar is gelukkig snel wat op gevonden: http://docs.joomla.org/How_to_turn_off_magic_quotes_gpc_for_Joomla_3 ; Ik kies er voor om de volgende lijn in .htaccess bestand te zetten: php_flag magic_quotes_gpc off ;

Maar nu heb ik slechts een standaard Joomla website en ik wil extensies, een templates, modules, plugins etc. installeren en oeps, dat werkt niet…… Even controleren binnen systeeminfo (binnen admin panel van Joomla) en alle folder permissies staan op “unwritable”. Dat kan ik eventueel oplossen door alle daar genoemde folder permissies op 777 te zetten maar dat lijkt me nu niet verstandig. Hoe los ik dit op?

File permissies, ftp laag, probleem installatie extensies

Om het probleem van de file permissies (allemaal “unwritable”) te omzeilen probeer ik de FTP laag in te schakelen. Eerst via de algemene instellingen. Ik krijg dan de volgende melding:

An error has occurred.

0 Could not write to the configuration file

Dat was te verwachten natuurlijk. Als alle folders unwritable zijn, dan zeker de configuratie file. Dan maar proberen om de configuration.php file handmatig aan te passen via Filezilla. (Het tijdelijk aanpassen van de configuration.php file permsissie naar 777 levert niets op). Ik pas de ftp gegevens aan in de configuratie file (via Filezilla lukt het wel) en opnieuw dezelfde foutmelding als ik een extensie probeer te installeren:

Error

There was an error uploading this file to the server.

Volgende optie: de gehele zip file uploaden naar de tmp map. Maar het betreft een template zip file van 3,6 MB en die geeft respons: quota exceeded. Dus denk ik: ik probeer een kleinere extensie direct via de installer maar krijg dan melding:

JFTP: :store: Bad response

Warning: Failed to move file!

JFolder: :files: Path is not a folder.

Weer terug naar de configuratie file en controleer de verwijzing naar de tmp folder. Die wordt niet afgesloten door een / en probeer het door een / te plaatsen achter $tmp_path = …… tmp ; Nog een keer proberen om een extensie te installeren. Belangrijk artikel betreffende problemen bij het installeren van extensies is te vinden op: http://docs.joomla.org/Why_can%27t_you_install_any_extensions%3F

Nee, nog steeds hetzelfde probleem. Uploaden via Filezilla naar de tmp folder levert op: Disk quota exceeded
Mijn conclusie: doordat ik ondertussen 10.500 files aan het uploaden ben via Filezilla (zie hierboven) is het verder uploaden gewoon niet toegestaan. Mijn voorlopige conclusie:

[quote cite=”Het is niet aan te raden om een gratis shared host te kiezen voor een Joomla 3.2 website omdat het gewoon onmogelijk is om er iets mee te doen.”]Quote[/quote]

Andere gratis webhosting

Ik ben nog niet klaar met mijn zoeken en kom de volgende mogelijkheden en onmogelijkheden tegen (allemaal op één dag):

  • demo.joomla.org:  Hele goede oplossing. Daar kan ik gedurende een maand gratis een Joomla website beheren, ontwikkelen en onderhouden. Daarna kan ik de website downloaden en eventueel verkopen. Maar om het cirkeltje rond te krijgen heb ik nog steeds een goedkope of gratis host nodig waar ik dit gedownloadde (grote) zip bestand kan uploaden en installeren. Of ik moet echt binnen een maand een klant gevonden hebben. Ik ben in ieder geval van plan om voortaan op deze host een reeds bestelde website te ontwikkelen. Zo moet ik wel garanderen dat ik binnen 30 dagen klaar ben. Daarna zal ik de website installeren bij de klant op de server.
  • http://www.000webhost.com/: dat blijkt een gratis hoster te zijn die al lang meegaat. Upload van het grote quickstart bestand gaat verbazend snel! En het uitpakken verloopt vlekkeloos! Maar: server draait nog steeds op php5.2 en als ik de forums doorlees zijn er geen concrete plannen om over te stappen op php5.3 ; Wat maakt dat uit? Daardoor kan er geen Joomla 3 website worden geinstalleerd en zullen ook veel andere Joomla extensies haperen. Mijn upload was hier voor niets.
  • cheap-web.eu5.org: registratie verloopt vlot. Men beweert zelfs php5.4 te hebben. Uploaden van het grote bestand lukt maar het duurt wel even wat langer. Daarna kun je er niets mee. Uitpakken is onmogelijk van een groter bestand en het hele bestand wordt zelfs gewist zodra ik het toch ga proberen. Ik besluit opnieuw handmatieg die 10.500 files te uploaden. Dat werkt al heb ik daar ongeveer 5 uur voor nodig (Filezilla is nog steeds bezig).
  • youhosting.com: daar heb ik ooit eerder gehost en dat werkte eigenlijk wel goed. Na enkele maanden werd alleen ineens mijn account verwijderd omdat ik geen nieuwe klanten had aangebracht. Vreemd, die regel kan ik eigenlijk nergens vinden op hun website maar ik heb toen dus al mijn werk verloren (hostingbedrijf, gehost onder 123web.be). Ik ga die nog een keer proberen en houd jullie op de hoogte.