Backup websiteBeveiliging websiteBugsdewebmeester.nlHostingWebsite onderhoudWerkwijze

Backup van uw website is niet voldoende, een schaduw kopie wel.

In vorige artikelen heb ik aandacht gegeven aan de noodzaak en de mogelijkheid van een goede backup voor uw website. Maar een goede backup is niet voldoende. Een goede backup kan zelfs zinloos zijn.

Backup Restore Buttons Show Data Archive Or Recovery Probleem situaties

In de volgende situaties heeft u een probleem. Ook als u een goede backup heeft van uw website:

  1. Uw website wordt gehackt of u doet zelf iets waardoor de website alleen nog maar een blanco pagina vertoont. Nu denkt u, geen probleem, alles is te vinden op de backup, die zet ik terug. Ok, prima. Maar hoe lang gaat het nu duren dat uw backup online vindbaar is? Heeft u die backup wel getest? En wat te doen met de klanten die de uren van “geen website” afhaken?
  2. Uw server wordt gehackt en daar had u nu net ook uw backup staan…..; Deze situatie behoeft verder geen uitleg lijkt me. Ik zie de zweetdruppels al komen en ook de grijze haren. Nutteloos. U hoeft u geen zorgen te maken. Dit probleem gaat u toch niet oplossen.
  3. Uw hosting provider vindt het nodig om uw website (tijdelijk) offline te zetten. Dat komt mogelijk vaker voor dan u denkt. Ik maak het enkele keren per jaar mee in relatie tot klanten die hun website laten hosten op een shared host (niets mis mee, in ieder geval goedkoop) waar de hosting provider dus volledig beheer over wil hebben. Doordraaiende Cronjobs, DDOS, niet goed werkende scripts, verdachte bezoekers, onveilige software, het zijn allemaal redenen voor de hosting provider om uw website even offline te zetten. Dat wordt minstens 24 uur geen bezoekers. Uw hostingpakket is nu overigens ook niet actief en waar gaat u nu die backup neerzetten? Aanvulling: de laatste maand zijn we benaderd door verschillende mensen waarvan de Joomla 1.5 website op non actief is gezet zonder dat de hosting provider hiervoor had gewaarschuwd.
  4. Uw hostingprovider heeft zelf een probleem met het systeem. DDOS is in opmars, hackers pogingen zullen alleen maar toenemen en ook de hosting provider zal regelmatig software (PHP en andere scripts) moeten updaten op de server.

Een backup is leuk en nodig maar niet voldoende. Wat wel voldoende is, is een live (online) kloon van uw website.

Een schaduw kopie of kloon

Een voorbeeld maakt hier alles duidelijk denk ik: Zie www.dewebmeester.nl en open in een andere browser tab www.web-meester.nl ; Mogelijk ziet u verschillen maar die mogen niet groot zijn. www.dewebmeester,nl wordt geladen en onderhouden op een andere server bij een andere hostingprovider dan www.web-meester.nl ; Mocht provider 1 problemen opleveren, dan zorg ik dat de domeinnaam www.dewebmeester.nl doorlinkt naar het pakket dat gehost staat onder www.web-meester.nl ; Toch weer bereikbaar. En dat binnen enkele minuten als het moet.

Als dienstverlener ben ik gelukkig als mijn klanten dat zijn. Ik heb helemaal niets aan websites site verdwijnen en ineens niet meer bereikbaar zijn. Vandaar dat een kloon een standaard product is geworden bij www.dewebmeester.nl ; Voor 9,90 euro per maand wordt een kopie van een website geplaatst op een andere server dan de server van de klant en wordt er maandelijks een backup gemaakt van de hoofdwebsite en wordt die backup geinstalleerd op de backupserver. Als de klant dan belt met de mededeling dat de website onbereikbaar is, dan is de kans groot dat de website enkele minuten daarna toch weer online is. Of nee, dat is dan de kloon. En wij zijn ondertussen dan bezig de problemen van de hoofdwebsite op te lossen. Geen bezoeker die dat merkt.

Gun uzelf een goede nachtrust en laat ook een kloon van uw website maken en laat die door ons beheren op één van onze servers. Vanaf 9,90 per maand heeft u een schaduwkopie en een complete oplossing  waardoor een eventuele nachtmerrie wordt voorkomen.