Backup websiteBeveiligingGratisHostingJoomla

Verhuizen uitgebreide Joomla 3 website naar andere shared hosting provider, deel 1

Website Project Het concept van www.dewebmeester.nl is om de best mogelijk website applicaties aan te bieden aan een zo groot mogelijk publiek en tegelijkertijd de best mogelijk kwaliteit te leveren. Dat betekent dat we veel aandacht moeten geven aan de hosting. Voorbeeld: we willen alle klanten de gelegenheid geven om designs, CMS, Joomla, WordPress, mobiele applicaties te testen. Maar dat mag niet veel kosten. Veel hosting, hoge kwaliteit, weinig kosten. Een bijna onmogelijke combinatie. Als we die combinatie niet aantreffen van de ene hosting provider, dan testen we bij de andere. Dat betekent dat we bijna dagelijks bezig zijn met het verhuizen van websites.

Hoe verhuis je een website?

Verhuizen = 1 – verplaatsen alle website bestanden + 2 – exporteren / importeren databasebestanden + 3 – alle linken aanpassen. Maar hoe doe je dat in de juiste volgorde en op zo’n manier dat de bezoekers hier niets van merken?

Stap 1. Verplaatsen van alle website bestanden

Dat betekent dat ik een backup moet hebben van alle website bestanden. Die kan ik op verschillende manieren verkrijgen:

  1. Via cPanel/Directadmin: een backup maken van de bestanden.Maar dat lijkt me niet direct heel erg handig omdat ik hiermee de backup kan herstellen binnen hetzelfde hostingaccount. Al zal het natuurlijk best mogelijk  zijn om dat backup bestand ergens van de server op te vissen en te verhuizen en uit te pakken op een andere server. Maar dan kies ik liever de volgende optie.
  2. Via de filemanager van cPanel/ Directadmin. Hiermee krijg ik een compleet ZIP bestand van alle geselecteerde mappen. Hiermee kan ik dus meter controleren welke mappen ik wel en welke ik niet ga kopieren. Gisteren ben ik begonnen met de verhuizing van de hoofdwebsite van www.dewebmeester.nl (Joomla 3) en het ZIP bestand is uiteindelijk 168MB groot. Ik heb daarbij alle onderliggende website installaties (geinstalleerd in subfolders van dewebmeester.nl) uitgesloten van dit ZIP bestand. Nadat ik de hoofdwebsite heb verhuisd, ga ik terug naar de filemanager, en maak een ZIP bestand van alle onderliggende Joomla installaties. Voor elke website 1 ZIP bestand.
  3. Via Akeeba Backup. Dat is een Joomla component die eerst binnen Joomla geinstalleerd moet worden. Ik bepaal binnen de component welke mappen niet meegenomen hoeven te worden in de backup. Ik verhuis een website natuurlijk niet zonder redenen. De reden is: problemen met de hosting. Dat betekent dat ook deze optie problemen zal opleveren. Die zijn (mogelijk) op te lossen via aanpassen van instellingen via Control Panel van Akeeba. Zaken om op te letten: minimum en maximum server timeout settings. Ik verlaagde de maximum timeout settings naar 15 en na 15 pogingen en na het uitsluiten van de mappen /images en /media kreeg ik een backup bestand.
  4. Alle files via Filezilla overzetten op de computer. Dat kan een paar uur duren maar is uiteindelijk wel de meest veilige optie.

Stap 2. Het exporteren van de database bestanden

Waar stap 1 de halve dag in beslag kan nemen, zou dit een klusje voor tien minuten moeten zijn. Gewoon naar phpmyadmin, database kiezen en klikken op exporteer en opslaan op de computer.

Stap 3. Uitpakken van de bestanden op nieuwe hostingruimte

De hostingruimte moet eerst zijn ingericht. Dat betekent altijd dat er een domeinnaam aan het hostingaccount is gekoppeld. Mogelijk is dat een tijdelijke URL omdat er gewacht moet worden op activatie of verhuizing van de domeinnaam. Let op: dit verhaal gaat NIET over het verhuizen van een domeinnaam, maar over verhuizing van de hosting van een website. De domeinnaam blijft bij de domein registar gehost en dat kan best dezelfde hoster zijn als de oude website hoster.

Wordt vervolgd.