HostingSnelheid website

Van shared naar private hosting en weer terug?

De stap is gezet. www.dewebmeester.nl verhuist naar een VPS (Virtual Private Server). Op dit moment is de verhuizing gedeeltelijk geslaagd. Dat betekent dat de domeinnaam (tijdelijk) via een iframe staat doorgelinkt naar de Joomla 3.2 website die op een VPS gehost wordt. Resultaat? Snelheid. En daar ging het mij om.

Maar hoe doe je dat? Wat kost dat? Wat zijn de werkelijke voordelen? Wat zijn de nadelen? Na een week bezig geweest te zijn met het inrichten van deze server en verhuizen van de (vrij uitgebreide en gecompliceerde) website, voel ik me deskundige. Dat ben ik niet. Maar helaas is mij opgevallen dat er echt weinig deskundigen zijn op dit gebied. Dus laat ik dat wat ik weet delen met de community via deze online krant. (U bent overigens ook uitgenodigd om eens voor deze krant te schrijven. Stuur daartoe even een email. [spoiler title=”Neem contact op via:”]info@dewebmeester.nl[/spoiler]

Aanleiding

Shared of Dedicated of er tussenin
Shared of Dedicated of er tussenin

Spiderman Webdesign groeit. Het wordt een steeds groter netwerk van actieve klanten en mijn doel is die bij elkaar te brengen binnen een netwerk van website beheerders. Daartoe ben ik gestart met het concept www.websiteoverleg.nl ; Die domeinnaam leidt op zich naar een eenvoudige login pagina maar na inloggen verschuilen zich daarachter tal van mogelijkheden. Het betreft een complete community, team building pagina’s, evenementen beheer, chat, helpdesk enzovoorts. Kortom, de website groeit uit het hosting plan. Dat is als eerste te merken aan de laadsnelheid van de pagina. Google pagespeed helpt daarin niet. Die test of een website geoptimaliseerd is. Niet of de server snel is of overbelast is ofg niet. Kortom: is de Pagespeed goed (groter dan 85) en de laadtijd te langzaam, dan moet ook u overstappen van de shared hosting naar private hosting.

[accordion][spoiler title=”Shared hosting”]- 1 IP adres voor honderden gebruikers. – Belasting van de server kan niet worden beheerd door de gebruikers – de gehoste website wordt door zoeknmachines in verband gebracht met andere (verdachte) websites die onder zelfde IP adres hosten – geen toegang tot root en php.ini instellingen[/spoiler] [spoiler title=”Private hosting”]- 1 prive IP adres voor slechts 1 gebruiker – de eigenaar van IP adres en serverruimte beheert CPU belasting – Betere zoekmachine indexering omdat website niet in verband wordt gebracht met andere (verdachte?) websites. – volledige toegang tot root en php.ini instellingen[/spoiler] [/accordion]

Stappenplan en kosten

De makkelijkste weg is de duurste. Dat betekent: Managed hosting. Een hostingbedrijf biedt een serverruimte aan en een IP adres en het bedrijf blijft zelf de beheerder van die serverruimte, zorgt voor de installatie van de nodige scripts, updates, veiligheid, backup enzovoorts. Kosten liggen tussen de 50 en 180 Euro per maand. Buiten het budget van de meeste klanten van www.dewebmeester.nl ; Volgende optie: serverruimte en IP adres inkopen en zelf beheren. Kosten: 8 tot 30 Euro per maand, afhankelijk van provider maar vooral van hoeveelheid RAM en CPU. Ik koop 100GB serverruimte met 1024 RAM.

Hieronder vervolgstappen:

  1. – inloggen op serverruimte (hoster stuurt gegevens)
  2. – webmin / virtualmin installeren (de hoster waar ik inkocht, boodt dit standaard / gratis aan)
  3. – aanmaken van Virtuele server /  binnen server
  4. – Optie: DirectAdmin installeren via ssh (Putty / Kitty). Ik kocht een tweede VPS bij een andere provider waar ik ook de licentie voor DirectAdmin betaal.
  5. – domeinnaam linken aan IP (dns aanpassen bij domeinnaam beheerder)
  6. – backup maken van oude website, bestanden en database
  7. – ftp instellen en backup uploaden naar serverruimte
  8. – phpmyadmin installeren op VPS (eventueel via ssh)
  9. – installeren van (dynamische) website en database importeren in phpmyadmin
  10. – testen, testen, testen. Als eerste de layout. Worden css files op de juiste wijze aangeroepen en wordt css layout zichtbaar gemaakt. Vervolgens interne linken, menu linken en linken binnen artikelen (permalinks bij WordPress). Daarna de (php) functionaliteit. Denk daarbij aan contactformulieren, forum, email notificaties, uploaden bestanden etc. Daarbij test je natuurlijk eerst de backend en dan de frontend.

Evaluatie en opnieuw verhuizen

Na een paar dagen was mijn conclusie: een prima optie,  niet duur (bijna net zo duur als shared), veel snelheid maar heel erg tijdsintensief. Dus ging ik op zoek naar een andere optie: VPS met DirectAdmin control panel. De goedkoopste optie die ik vond kostte 10 Euro per maand met eenmalige kosten voor DirectAdmin licensie van 50 Euro. Dat levert veel tijdswinst op. Zeker als je meerdere websites wilt hosten binnen 1 VPS en zeker een heel goede optie om zelf hosting te kunnen doorverkopen en aan klantenbeheer te kunnen doen. Maar wat ik niet had voorzien was de grote hoeveelheid aan “Attackers”. Ik dacht nog: een onbekende IP (niet – shared) zal weinig aandacht trekken maar het omgekeerde is het geval. Per dag kreeg ik enkele duizenden inlogpogingen te verwerken. Vervolgens moet er dus heel veel gewerkt worden aan beveiliging. En dat ging bij mij ten koste van mijn core business: website ontwikkeling internet applicatie ontwikkeling. Ik wilde opnieuw verhuizen. Maar waarnaar toe?

Een derde optie: managed, shared hosting met CPU en RAM garantie

En deze optie raad ik iedereen aan die veel tijd wil geven aan een website of aan meerdere websites en niet teveel tijd kwijt wil zijn aan serverbeheer. Het grote voordeel van shared hosting is dat de server beheert wordt door de hosting provider terwijl de klant daar eigenlijk niet voor betaald. Ja, alle klanten samen betalen ervoor maar het resultaat is een klein maandelijks bedrag. Het grote nadeel blijft: traagheid, overload van server.

Op dit moment draait www.dewebmeester.nl onder een shared hosting server met een gegarandeerde server prestatie. Het resultaat is erg goed. De snelheid is zeker gelijk aan een VPS, de server wordt door de hosting provider onderhouden, ik betaal iets meer dan 10 euro per maand en kan al mijn tijd besteden aan het ontwikkelen van websites en website applicaties.

[spoiler title=”Laat u adviseren en bestel ook de juiste hosting”]Schrijf: info@dewebmeester.nl of chat via www.dewebmeester.nl [/spoiler]