CMSJoomlaLayoutScriptsTweaksWordpressWordpress design

Verschillende stylesheets voor verschillende pagina’s in WordPress

html source codesWordPress is nog steeds het meest gebruikte website CMS systeem ter wereld. Verreweg. Maar WordPress is niet flexibel wat betreft layout. Zeker niet in vergelijking tot Joomla. Om layout naar eigen wensen in te vullen, zijn vaak “hacks” nodig in theme bestanden. Daarbij is het dan handig om “snippets” (stukjes code) bij de hand te hebben.

Probleem: WordPress gebruikt voor elke pagina hetzelfde theme en daarmee dezelfde stylesheet.

Dat is anders in Joomla. Daar is het heel eenvoudig om aan te vinken welke template voor welke pagina of menu items gebruikt moet worden. Een groot gemis in WordPress. Zo zou je bijvoorbeeld voor elke pagina een andere achtergrond afbeelding willen gebruiken of andere kleuren of zoals in mijn geval: een andere “border class” voor de content. Hier een oplossing.

Plaats de volgende snippet vlak boven  <?php wp_head(); ?>  binnen header.php file.

Snippet:

<?php if (is_page('contact')) { ?> <link rel="stylesheet" href="<?php bloginfo('template_url'); ?>/new-styles.css" type="text/css"> <?php }; ?>

Waar ‘contact’ staat, moet de pagina “slug” worden ingevuld. Om die te achterhalen moeten permalinks op “naam” gezet worden en vervolgens is de slug zichtbaar in de URL. Het grote nadeel is dat de Slug verandert als de naam van de pagina aangepast wordt. Maar: het werkt. En dat is voorlopig even voldoende.

Dit is duidelijk een minpunt van WordPress ten opzicht van Joomla. Commentaar op deze stelling is welkom.