Kroatie

Makkelijk en goedkoop reizen naar Kroatië

Inmiddels ben ik toch wel 100 keer heen en weer gereisd van Nederland naar Kroatië en andersom en mogelijk kan ik iemand de makkelijkste weg wijzen om goedkoop naar Kroatië te vliegen (en weer terug).

Mogelijkheden

Even teruggaan in de tijd en dan levert me dat de volgende opties op:

 1. Met de trein. Dat deed ik in 1994. Lange rit, eerst naar Munchen, de hele nacht zittend op een bankje in de gang. Overstappen, wachten, overstappen en na 20 – 24 uur kom je op bestemming aan. Nee, dat is het eerste wat ik deed maar het laatste wat ik nu zou aanraden.
 2. Met de “Schöne Wochenende” ticket. 5 personen voor 35 euro 1 hele dag door Duitsland reizen met de trein. Of: met de treinen. Omdat je hiermee aan met regionale treinen kunt reizen, betekent dit 5 tot 6 keer overstappen in Duitsland maar wel altijd plaats in de trein.
 3. Met de bus. Relatief goedkoop maar dit vraagt training. De hele nacht jezelf dwingen te slapen in zithouding. Geen beenruimte, geen loopruimte.
 4. Met het vliegtuig. Dure optie. De eerste keer kostte ons Zagreb – Amsterdam – Zagreb (echtpaar met baby), bijna 700 Euro.
 5. Met het vliegtuig. Goedkope optie.

De beste optie

Dit is wat volgens mij de beste reismogelijkheid is:

croatia-badges-zagreb

 •  Ticket bestellen via germanwings.com ongeveer 2 tot 3 maanden voor vertrek voor Keulen – Zagreb – Keulen.
 • Parkeer plaats bestellen in Keulen / Bonn airport, p3, langparkeren. Kosten voor 8 dagen zijn 33 euro.
 • Online checkin 3 dagen voor vertrek en zitplaats bepalen.
 • Met de auto naar Keulen. Gebruik navigatie en bij afdraaien van snelweg naar weg richting vliegveld die navigatie uitzetten en borden parkeren p3 volgen.
 • Parkeren en nummer van parkeerplaats noteren. Met de koffers naar buiten lopen richting vliegveld en even verderop voor 1 euro een karretje pakken om koffers mee te vervoeren.
 • 15 minuten lopen, doorlopen tot afdeling B, checkin germanwings.
 • Koffie bij Burgerking en pas 40 minuten voor vertrek (niet eerder) door controle lopen.
 • Na anderhalf uur in Zagreb, zorgen dat je als laatste de bus inloopt zodat je er als eerste uit kunt lopen en als eerste je kunt melden bij de paspoortcontrole.
 • Bus naar Zagreb busstation (30 kuna).