JoomlaVirtuemartVirtuemart

Van Joomla 1.0 – Virtuamart 1.0 naar Joomla 3.3 – Virtuemart ?

Is het mogelijk om een oude Joomla website (versie 1.0) die gebruik maakt van de winkelcomponent Virtuemart (1.0) te upgraden naar een Joomla 3.3 website die ook gebruik maakt van Virtuemart? Er zijn veel feiten die deze mogelijkheid ontkennen.

 • Virtuemart is nog steeds niet aangepast aan Joomla 3
 • Joomla 1.0 is een geheel ander systeem dan Joomla 3
 • De database tables van Virtuemart 1.0 zijn geheel anders dan de database tables van Virtuemart 2

Maar toch is het gelukt. Genoeg reden om hier een blog post aan de wijden.

Niet upgraden maar migreren

Mijn eerste advies is: ga een Joomla 1.0 website niet upgraden naar 3.3 of 2.5 of naar een andere Joomla versie. Dat is te ingewikkeld en daarin kan teveel fout gaan. Upgraden zou betekenen: alle niet compatibele componenten en modules (waaronder Virtuemart) deactiveren en zo kleed je de website zo erg uit dat het resultaat is dat een leeg systeem wordt geupgrade naar een andere leeg systeem. Verder zou dit betekenen dat er een “multiple upgrade” uitgevoerd zou moeten worden. 1) Een update naar laatste 1.0 versie, 2) een upgrade naar 1.5, 3) een upgrade naar 2.5 en mogelijk naar 3.3; Vrijwel ondoenlijk. Makkelijker is te starten met een schone Joomla 3.3 installatie en vervolgens alle inhoud van de oude 1.0 website verhuizen (migreren) naar de nieuwe 3.3 website.

Virtuemart problemen

Virtuemart is jaren de meest populaire winkelcomponent geweest voor Joomla. Totdat Joomla 3.0 uitkwam. Zelf nu we een jaar verder zijn en Joomla is geupgrade naar versie 3.3, is er nog steeds geen versie ontwikkeld voor gebruik binnen Joomla 3. Tenminste, geen officiele versie. Gelukkig, er is een versie in ontwikkeling en versie 2.9.8 lijkt prima te werken binnen Joomla 3.3 ; Kortom: ik start met een schone Joomla 3.3 installatie met een beta Virtuemart versie.

Het volgende probleem is nu: hoe krijg ik die honderden producten uit de Joomla 1.0 installatie binnen de Joomla 3.3 installatie? Handmatig aanmaken is geen optie bij een webwinkel van meer dan 300 producten. En wat doe je als je 5000 producten in de winkel hebt?

Migratie opties voor Virtuemart

De volgende opties heb ik geprobeerd:

 • database export (vanuit phpmyadmin of vanuit Joomlapack, de oude akeeba backup versie voor Joomla 1.0)
 • database import in nieuwe installatie
 • vervolgens handmatig aanpassen van de prefixen tabellen
 • resultaat: spagetti. Niet aan te raden, veel te ingewikkeld
 • CSVI (CSVimproved), een beroemde component op het gebied van csv export en import.
 • downloaden oude versie CVSI voor Joomla 1.0 (versie 0.9) en installeren binnen Joomla 1.0
 • exporteren van de producten en csv bestand opslaan op computer
 • CSVI installateren binnen Joomla 3.3 en importeren van geexporteerde csv
 • Resultaat: een dag verloren met testen van alle opties van CSVI en geen enkele succesvolle import.
 • Testen binnen andere server; zelfde probleem. CSVI raad ik af (opnieuw)
 • Makkelijkste: alleen de virtuemart tabellen (#_vm_) exporteren en opslaan als sql bestand
 • Importeren van sql bestand (via phpmyadmin) binnen nieuwe installatie; dat gaat zonder problemen omdat de prefix anders is (waarschijnlijk jos_ ) en er dus geen duplicaten zijn.
 • Aanpassen van de jos_ prefix voor de geimporteerde tabellen. Opnieuw zijn er geen duplicaten omdat de tweede prefix van de oude tabellen (#_vm_) anders is dan de tweede prefis van de nieuwe tabellen (#_virtuemart_).
 • Vervolgens binnen nieuwe website naar componenten > Virtuemart > Migratie (eerst taal goed instellen)
 • Alleen aanvinken: Algemene opties (media, categorieen etc.) en Producten (dus niet aanvinken: alles) en klikken op Migrate. Dit proces een aantal malen herhalen totdat aangegeven is dat migratie voltooid is.
 • Vervolgens de media files via ftp uploaden naar juiste mappen en die files via Migratie tab synchroniseren.

Ook nu lijkt de eenvoudigste optie ook de best werkende te zijn. Ik ben benieuwd of iemand ooit de CSVI component met succes heeft gebruikt maar zelfs de Pro versie (5.17) leek niets mogelijk te maken. Hoe dan ook:

Conclusie:

Het is mogelijk om een Joomla 1.0 – Virtuemart 1.0 website te upgraden naar Joomla 3.3 – Virtuemart ! Voor info neem Contact op en schrijf:

Email adres:
info@dewebmeester.nl

Groeten namens www.dewebmeester.nl, Meindert A. Jorna