Oplichting en fraude

Hackers van je portomonnee – Web Wereld Fraude (WWF)

Fraude, online, web zaken, website en domeinnaam registratieDit maak ik teveel mee en vandaag besluit ik er een kort artikel aan te wijden: Web Fraude. Niet het soort fraude dat we doorgaans bij “Oplichting” zien (van de Vara) maar het soort oplichting dat niemand opvalt en dus nog steeds niet wordt opgemerkt wordt als zijnde fraude. Dat kom ik bijna iedere dag tegen. Bijna al mijn klanten kennen zo’n soort parasiet die altijd met ze meereist en ze leegzuigt zonder dat ze het in de gaten hebben. Mensen en bedrijven die misbruik maken van de onkunde van klanten. Hackers van de portemonnee. Ik denk dat ik zou kunnen rondkomen van alleen het redden van dit soort klanten. Waar gaat het (bijvoorbeeld) mis:

1. Domeinnaam registraties

Vandaag kreeg ik er nog mee te maken. Mensen en bureaus die wel “even” de domeinregistratie voor u regelen. Wat kan hier fout gaan? Registratie behoort te gebeuren op naam van de eigenaar. Kortom, als u de registratie aan iemand anders overlaat, dan zal die “andere” de rechtmatige eigenaar zijn. Maar minstens zo belangrijk is de vraag welke naamservers gekoppeld zijn aan een domeinnaam. Komen die niet overeen met de naamservers van uw hosting account, dan kan u feitelijk niets met de domeinnaam. Een bedrijf als Hostnet heeft jaren geld gevraagd voor het laten doorlinken van een domeinnaam naar een website omdat de klant geen hosting bij Hostnet wilde afnemen maar daar wel een domeinnaam bestelde. Mogelijk kennen ze die constructie nog steeds. Vandaag werd ik opgeschrikt door Hostnet omdat zij vonden dat ik zes domeinnamen voor de komende vijf jaar moest verlengen en ze hadden me alvast een factuur gestuurd: 360 euro. Ik heb ook een klant die gedurende 5 jaar, meer dan honderd domeinnaam had besteld  via een “Pipo” en daar 14 euro per domeinnaam voor betaalde. 1400 euro per jaar. 7000 euro over die 5 jaar. Maar nooit heeft de klant beheer gekregen over de domeinnamen. En toen ik er bij hem op aandrong om die domeinnamen op te zeggen of te verhuizen, bleek dat vrijwel onmogelijk te zijn. Uiteindelijk ging Pipo failliet en werd mijn klant door de incassator benaderd met de vraag of hij die domeinnamen niet wilde overnemen voor 35 euro per domeinnaam. Niet dus. Heeft u het beheer over uw domeinnamen? Betaalt u niet méér dan 10 euro per jaar voor een .nl domeinnaam en 15 euro voor een .com of .net of .info domeinnaam? Mocht u niet zelf het beheer hebben en meer betalen, dan lijkt u een parasiet te hebben op uw portomonnee en is die gehackt.

2. Internet diensten waarvoor je niet hoeft te betalen

Ook dit maakte ik deze week mee (en de week is nog maar twee dagen oud): Een klant werd benaderd door websiteleads.nl/prijzen/# met een aanbod om voor 190 euro per maand leads “te regelen” . Onzin, er is geen enkel bedrijf dat zo goed leads kan regelen als uw eigen bedrijf. Websiteleads claimt u inzicht te geven in de bezoekers aan van uw website en maakt daardoor misbruik van de onwetendheid van eventuele klanten. U kan namelijk  vrij éénvoudig ook zelf inzicht hebben in de bezoekers van uw website via gratis tools van Google waarbij u uiteindelijk veel meer inzicht krijgt dan via websiteleads. Dat inzicht helpt niet alleen bij vinden van eventuele “leads” maar ook geeft het u tegelijkertijd inzicht in ranking, vindbaarheid, bezoekers groepen, locatie bezoekers, gebruikte device (mobiel of desktop) van bezoekers enzovoorts, enzovoorts. Gratis. Voor niets. Ik heb ook klanten gehad die het “onderhoud” van hun site aan Mister Pipo hadden overgelaten voor enkele tientjes in de maand. Weinig geld? Of toch niet? Enkele tientjes zijn al snel enkele honderden euro’s in het jaar. En onderhoud kunt u bij de meestgebruikte CMS systemen als WordPress en Joomla via enkele klikken zelf regelen.

(Wordt vervolgd)

3. Internet diensten die niet leveren wat je zou verwachten

(Binnenkort meer informatie)

4. Hosting accounts

(Binnenkort meer informatie)

5. Onzin

(Binnenkort meer informatie)