Werken als ZZP'er

Van inspiratie tot discipline en efficiency – een zwakke plek van ZZP’ers ?

Verticale muis die ik gebruik ter voorkoming van RSI - grote hulp.
Verticale muis die ik gebruik ter voorkoming van RSI – grote hulp.

Waar ging het vandaag over wat betreft mijn “ZZP schap” – Tja, het blijft elke dag weer een beleving. Zoals elke ochtend begon ik geïnspireerd. Het is een belangrijke les voor mij om te ontdekken op welke tijd van de dag ik het meest effectief ben in termen van creativiteit, inspiratie en discipline. Een andere belangrijke les is om te ontdekken dat creativiteit en discipline samen gaan. Op de moment van creativiteit, ken ik ook motivatie tot discipline. Dat is gewoon een fysiek gebeuren. Een uitgerust lichaam en uitgeruste geest, levert inspiratie en ook motivatie en daarmee discipline.

Onverwachte reacties

Als ZZP’er is het echter moeilijk om van te voren te weten waar de inspiratie en discipline aan besteed zal worden gedurende een dag. Dat is het grote verschil met werken in loondienst met een duidelijke taakomschrijving. Zo kreeg ik vandaag bijvoorbeeld een reactie van ZZP-Nederland op een verontwaardigde email van me ten aanzien van een mislukte informatiemarkt tijdens het  ZZP congres van 17 juni (afgelopen vrijdag). Hun reactie toonde mij geen begrip wat betreft mijn teleurstelling en dus was ik nog meer teleurgesteld. Als ik nu gewoon in loondienst was geweest, dan had ik dit makkelijker naast me neer kunnen leggen omdat het me minder persoonlijk had geraakt en waarschijnlijk had ik het gewoon naast me moéten leggen omdat het geen onderdeel van mijn taakomschrijving zou zijn geweest. Maar nu was ik dus persoonlijk aangesproken, teleurgesteld en nog verder aangetast wat betreft respect voor mijn baan als ZZP’er – en dat vanwege een reactie van ZZP-Nederland die ik als mijn vakbond dacht te zien. Niet dus.

Onverwachte moeilijkheden

Het resultaat was dat ik mijn geplande werk even opzij schoof en een reactie begon te typen. Inspiratie genoeg….. Maar helaas, na een paar zinnen blokkeerde mijn pols. Hevige pijn. Ik had dit eerder gehad en had voor dit soort situaties een golvend toetsenbord aangeschaft. Dat lag op kantoor, ik zat deze ochtend thuis. Waarom? Omdat ik ZZP’er ben. Ik probeerde het met het kleine toetsenbordje van de tablet van mijn zoontje. Ja, het werkt maar de pijn blijft. En zo werd typen een onmogelijkheid…….

Van het éne in het andere. En hoe vaak maak ik dit mee? Elke dag? Nee, tien keer per dag. Ik herinner me de spraakherkennings software van Dragon Naturally Speaking. Ik weet dat ik dat pakket ooit heb aangeschaft maar na een half uurtje zoeken in mijn email kan ik geen enkele verwijzing vinden naar die aankoop. Dan herinner ik me dat ik dat pakket als DVD pakket hebt gekocht bij de Dixons (inmiddels failliet) en dat DVD pakket ligt waarschijnlijk op mijn kantoor in Kroatie. Dus zoek ik naar een goedkopere versie die ik uiteindelijk op schoolspot.nl vind. Die bieden alleen een DVD variant aan en dat duurt een paar dagen en dus ga ik op zoek naar een alternatief dat ik vandaag nog kan gebruiken en ontdek een Chrome extensie en een open source pakket en voordat ik deze beiden getest heb, is het bijna twaalf uur en komen mijn twee zoontjes bijna uit school. Ik bestel uiteindelijk het DVD pakket van schoolspot.

Resultaat: moeizame planning

Ook de middag is op zo’n wijze verlopen. Ik ben druk geweest maar tegen 16.30 vraag ik me af wat ik gedaan heb. Van alles. Ik heb geleerd een planning te maken en heb zelfs een eigen online systeem daarvoor ontwikkeld op www.datumprikker.eu waarmee ik afspraken met mezelf en klanten kan maken en die vervolgens ook kan importeren in Google calendar. Maar het blijft een moeilijk punt om als ZZP’er planmatig te werken. Het zou fout zijn om mezelf verwijten te maken (dat doen anderen wel) en het is goed om me bewust te zijn van deze zwakte van elke ZZP’er. “Zelfstandige (zonder personeel)” en dat “zonder personeel” zorgt ervoor dat we helemaal niet zo zelfstandig zijn als wij denken. We zijn helemaal niet zelfstandig. We zijn héél véél meer afhankelijk van allerlei omstandigheden en dagelijkse gebeurtenissen dan onze collega’s in loondienst. Ja, we zijn zelfstandig in het maken van keuzes, maar al die keuzes staan als duizenden domino stenen opgesteld. Valt er één om, dan vallen er heel veel anderen om. Dat maakt het moeilijk om een stevige planning te maken want het is niet mogelijk te overzien welke van die stenen om gaat vallen morgen, of het komende uur of op dit moment.

Mijn rechterhand heeft nog een probleem maar deze blog post heb ik toch gewoon getypt op het toetsenbord van mijn laptop. Morgen verwacht ik de DVD met Dragon Naturally Speaking en wie weet, schrijf ik dat bericht met mijn stem. Maar laat ik dat nog maar niet inplannen. Of juist wel?