E-learningMoodleOnline leeromgeving

Google Classroom, Edmodo of Moodle? Of allemaal?

Dewebmeester.nl is niet alleen meester op het web maar ook in de klas. Daarbij wil ik het beste online leersysteem gebruiken om zo ook in de klas te bewijzen dat ik “DEwebmeester” ben. Ik ontwikkel daartoe een eigen digitale leeromgeving maar ik ben wel zo verstandig om daarbij gebruik te maken van bestaande oplossingen.

Basis: MOODLE

De basis van mijn eigen leeromgeving is Moodle. Binnen Moodle ontwikkel ik de curssussen, lesplannen, opdrachten, maak ik klassen aan, voeg ik leerlingen toe, beoordeel ik opdrachten enzovoorts. Het resultaat is te vinden op www.webmaster-college.nl – Moodle is een compleet systeem, open source met een grote community aan serieuze gebruikers uit de internationale wereld van het onderwijs. Maar soms wil je toch nog wat extra’s.

To KAHOOT or not KAHOOT? Alternatief: Quizizz

Kahoot kennen we tegenwoordig allemaal wel in het onderwijs. Vooral vanwege de “funfactor”. Maar wat mij betreft is het daarmee wel over wat betreft Kahoot. Kahoot kan ook gaan vervelen omdat jongeren vaak in allerlei settings en binnen verschillende klassen in aanraking komen met Kahoot. Wat erg beperkt is bij Kahoot, is de mogelijkheid om voortgang van leerresultaten bij te houden. Oftewel: dat is niet mogelijk. Verder is het niet te controleren wie welke antwoorden aanlevert. Dus zelfs de export functie bij Kahoot is vrij nutteloos. Een gebruiker kan een nepnaam opgeven of de naam van de buurvrouw zonder dat de docent weet om wie het gaat.

De oplossing voor de gebreken van Kahoot vind ik bij Quizizz. Ook bij Quizizz kan je een student met code meedoen aan een quiz maar Quizizz biedt ook de mogelijkheid om huiswerk in te plannen, gebruikers uit te nodigen via email of via Google Classroom, Edmodo of Remind. Helaas, het is (nog) niet mogelijk om Quizizz te koppelen aan Moodle. Tenzij ondertussen toch iemand een oplossing heeft bedacht.

Google Classroom of Edmodo?

En zo kom ik op de volgende splitsing in mijn zoektocht. Welke kant ga ik nu op? Google Classroom of Edmodo? Wacht even, er is natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om geen van beiden te gebruiken maar omdat ik beide opties getest heb, hierbij mijn voorlopige conclusie.

Google Classroom

Google Classroom lijkt gratis. Maar niet als ik een klas wil aanmaken en studenten wil uitnodigen. Dan heb ik een licentie van de school nodig waar ik lesgeef. Omdat dit (vooral) mijn eigen e-learning school is (Webmaster College), geef ik netjes mijn domeinnaam op: www.webmaster-college.nl – Google lijkt dat te accepteren. De volgende dag krijg ik melding dat dit niet gaat werken. Webmaster College is geen standaard school voor het reguliere onderwijs.

Maar Google Classroom is toch ook gratis voor non-profits of particulieren? Ja, en ik blijk gewoon verder te kunnen met mijn Classroom. Probleem is nu dat veel niet lijkt te werken. Ik probeer via studenten account in te loggen en cursuscode door te geven. Dat werkt niet. Code wordt niet geaccepteerd. Ik maak een student email adres aan onder @webmaster-college.nl – code werkt nog steeds niet. Ik maak een apart Google account aan voor student@webmaster-college.nl en ook dan werkt het niet. Na een uur testen stap ik over op Edmodo.

Edmodo

Edmodo werkt. Out of de box. In alle opzichten. Aanmaken cursus, koppeling met Quizizz, aanmaken klas, uitnodigen studenten, student laten deelnemen aan opdracht, opdracht uit Quizizz koppelen aan klas (waarmee ik ze dus huiswerk kan geven wat bij Kahoot niet kon) en als ik als student werk aan mijn huiswerk via Quizizz, kan ik dat direct zien als docent.

Even is er twijfel. Ja maar bij Google Classroom kan ik wel mooi gebruik maken van Google Drive om opdrachten te laten insturen. Maar de twijfel is snel weg als ik het knopje “Office Online” zie bij Edmodo en vervolgens ontdek dat ik zonder in te loggen bij Microsoft of Office, als student een nieuw document kan aanmaken en kan opslaan binnen mijn gratis Edmodo account. En: ook koppeling met Google Drive is mogelijk.

Conclusie

Moodle biedt alles. Maar soms wil je het wat leuker maken. Quizizz is een betere optie van Kahoot.  Helaas is er geen integratie van Quizizz binnen Moodle. Wel is er een mogelijke integratie van Quizizz in Google Classroom of Edmodo. Die laatste blijkt beter.

Aanvulling: Natuurlijk kan ik binnen Moodle een extra opdracht aanmaken en daarbinnen een link publiceren naar een Quiz of Quizizz en binnen de opdracht de deelnemers code publiceren en de leerlingen zo huiswerk binnen Quizizz laten doen.