Online lessen

Online lessen en de onnavolgbare corona maatregelen.

En zo zijn we weer verhuisd naar de online wereld van het lesgeven. Ik vroeg een V4 klas hoe ze dat vonden en enkele leerlingen gaven aan dat dit niet handig was en voor hen niet functioneerde. Zij konden volgens hen nu niet de hulp krijgen die ze dachten nodig te hebben.

Lastig vallen is niet lastig

Ik ging daarover even in gesprek met ze door aan te geven dat deze online wereld toch ook echt extra mogelijkheden biedt. Zij moeten leren gewoon binnen te stappen in het online kantoor, klaslokaal of werkkamer van de docenten. Ik heb mijn status update in Teams aangepast naar: “Beste leerlingen, jullie mogen mij wel wat meer lastigvallen. Dat vind ik niet lastig.” – Tijdens elke les geef ik aan dat ze welkom zijn met hun vragen, dat we prima kunnen samenwerken via video chat en via het delen van onze schermen. En zo lijkt het ijs langzaam af te brokkelen.

En zo blijven leerlingen binnenlopen…..

Gisteren dacht ik nog een rustige dag te hebben met maar twee ingeroosterde online lessen maar ik ben tot in de avond bezig geweest met online overleg. Het werd een soort wedstrijd van mij tegen Teams. Elke keer als ik een chat overleg afrondde, waren er nieuwe chats “opgepopt”. Tijdens het schrijven van de laatste zin zijn dat er alweer twee extra bijgekomen. ’s Avonds maakt ik de balans op. 26 leerling gesprekken gehad….. Toen ik om 00.32 nog een vraag toegestuurd kreeg, ben ik er niet meer op ingegaan.

Dus leerlingen V4, ik ben het niet met jullie eens. Er zijn eerder meer mogelijkheden, dan minder mogelijkheden om jullie te ondersteunen. Het is wennen, het is ook voor mij een leren omgaan met grenzen. Vandaag zit ik om 16.30 al op 37 verschillende online leerling-gesprekken en dan reken ik niet de chat overleggen tijdens de lessen.

Laten we er het beste van maken.

Ik hoop dat dit verhaal mijn collega’s bemoedigt in deze tijd. Ik baal enorm van corona en nog meer van de maatregelen. Maar laten we het beste er van maken en misschien is dat nog zo gek nog niet? Ik ervaar echt een waardering voor mijn vak vanuit de leerlingen via deze continue stroom aan berichten en vragen van hen. En nu moet ik stoppen want de teller staat alweer op vijf en het is ook al bijna vijf uur.

Sterkte gewenst allemaal en vooral heel veel “fun”.

Groeten, Meindert