LessonUp – Hype of serieuze mogelijkheid? En hoe te embedden in je website?
LessonUp is een een vrij nieuw concept en sinds de Corona hype ook zelf een hype geworden. Of is het meer dan een hype? Als docent kan ik er in ieder geval niet onder uit om dit systeem te proberen. Mijn trial Pro versie is verlopen helaas. Maar in dit artikel wil ik eigenlijk alleen onderzoeken of het mogelijk is om één slide of eventueel een complete les te integreren in een website, hoe dit dan zou werken en hoe dit er vervolgens uit gaat zien voor publieke bezoekers aan deze website.
Embedden of integreren in webpagina
Embedden in een webpagina betekent altijd een stukje code plaatsen binnen de html van de webpagina. Dat kan eventueel met een plugin maar dan zal die html optie wel eerst moeten werken.
Stukje code plaatsen in html – iFrame.
Bij veel systemen bestaan uitgewerkte en ingebouwde mogelijkheden om dit stukje code te genereren waarna deze code binnen de webpagina geplaatst kan worden. Zo werkt YouTube en zo werk ik bijvoorbeeld ook met presentaties (powerpoint) via www.slidebean.com – Deze optie kom ik niet tegen bij LessonUp. Geen nood, alle systemen die dit wél kennen, genereren eigenlijk een standaard iFrame en daarvan kunnen we de code zelf schrijven.
Welke URL embed ik dan? “Geef les” optie of “Deel met leerlingen”?
De volgende vraag is dan: welke url gaan we vangen in een iframe? Omdat ik geen Pro account meer heb, kan ik mijn les niet met een klas delen. Maar het doel van mijn opdracht van vandaag is om mijn publieke bezoekers aan DeWebkrant een les of enkele slide uit LessonUp te presenteren. Dus dat is geen probleem. De volgende optie waar ik aan denk is de optie “Geef les”. Dat leidt tot twee mogelijkheden: synchroon lesgeven waarbij ik als docent de vragen op presenteer en klassikaal door de slides heen ga. Dat willen we nu niet. Dus ik kies voor asynchroon waarbij leerlingen op eigen tijd en in eigen tempo de les kunnen bekijken en maken. Probleem is de melding: “Deel dan de les met leerlingen”. En dat kan ik dus niet omdat ik geen Pro account meer heb maar mogelijk wil ik dat ook niet omdat ik een publieke embed optie wil hebben. Laat ik eens een tweede proefaccount aanmaken onder een ander email adres.
Wat zegt team LessonUp zelf?
Ondertussen ben ik eerst een chat aangegaan binnen LessonUp. Conclusie: embedden zodat iedere bezoeker direct de inhoud van de les ziet, is niet mogelijk. Dit is de chat story:
Tim:
– “Aha, het is andersom! Ik dacht een site in LessonUp. Dat verklaart de verwarring.”
– “Om een LessonUp te openen in de website van een partij, is een javasrciptje nodig. Deze moet back-end worden geïmplementeerd.
Meindert:
– “Ja dat lijkt eigenlijk op de iFrame optie waarbij je de les url in een iframe plaatst (met extra openen in popup) . In je voorbeeld zie ik “start les” en dat is dus eigenlijk wat de docent dan ziet? Is er een mogelijkheid om één slide of eventueel een les te integreren in een artikel en dat de publieke bezoeker gewoon direct die slide(s) ziet zonder te hoeven klikken op “Start les” of “geef les”?”
Voorbeeld embed/ integratie in WordPress post
Je kunt de les via een link delen. Dit werkt als volgt:
- Genereer een link naar de les. Voeg een label toe om de lesresultaten eenvoudig terug te vinden.
- Deel de link met leerlingen, bijvoorbeeld via e-mail of de ELO.
- Leerlingen kunnen de les maken zonder in te loggen. (Kijk, dat wil ik).
- Na het delen zijn de lesresultaten hier terug te vinden.
- Wanneer leerlingen niet ingelogd zijn, kunnen zij de les maken. De leerling kan de les na het maken echter niet meer inzien.”