InformaticaOnline leeromgevingOnline lessen

Informatica gewenst, maar te weinig docenten. En ik ontwikkel een oplossing: online.

Het is tijd dat ik tevoorschijn kom. Ben nu in mijn 6e jaar beland als docent Applicatie ontwikkelaar/ Informatica, krijg er steeds meer plezier in, krijg van school ook steeds meer te doen, meer klassen, meer taken, meer werkgroepen. Ben ondertussen ook nog eens ICT coördinator geworden, heb er nog maar een klas bijgenomen omdat de vraag naar informatica groot is onder de scholieren. Ondertussen probeer ik het vak “Digitale vaardigheden” uit te rollen binnen de onderbouw (440 leerlingen), ontwikkel ik met mijn leerlingen project “Smart Garden” en geef ik zo nu en dan een gastles over ICT.  Heb nu een 9 urige werkdag om mijn rooster passend te maken.

Informatica, tekortvak – Veel vraag, veel te weinig docenten

Ondertussen lees ik over een toenemend tekort wat betreft Informatica docenten. Even een stukje uit RTL nieuws van 11 november 2021:

Informatica wordt op steeds minder scholen als examenvak verzorgd, blijkt uit cijfers van DUO. In het examenjaar 2012 bood 55 procent van alle vwo-scholen (281 scholen) het vak aan, in 2019 was dit gedaald naar 46 procent (243 scholen). Op de havo zijn de cijfers vergelijkbaar.

Een deel van de verklaring is het grote tekort aan docenten, en dat zal alleen nog maar oplopen. Het meest recente cijfer is een raming van de arbeidsmarkt uit 2019. Toen was informatica al het vak met het grootste personeelstekort en de verwachting is dat dit tekort in 2030 is opgelopen tot bijna 40 procent. En dat wordt nog groter als meer scholen besluiten het vak aan te bieden.

Oplossing: een online leeromgeving waar leerlingen zelfstandig leren met begeleiding op afstand

De afgelopen 7 jaar ben ik bezig geweest om al mijn lessen, opdrachten, uitleg, video’s en toetsen te publiceren binnen één online leeromgeving. Wekelijks heeft het me gemiddeld ongeveer 10 uur gekost om dit leerplatform te ontwikkelen. Enkele jaren geleden, kostte het me zeker 20 uur per week. Nu, na 7 jaar, ga ik langzaam merken dat het me soms tijd bespaart. Maar nog steeds kost het me ook extra tijd om extra functionaliteiten te ontwikkelen en natuurlijk om de theorie te vertalen naar een opdracht die de leerling eventueel zelf via deze leeromgeving zou kunnen uitvoeren.

Informatica is een nieuw vak. Pas sinds 2019 hebben we te maken met een compleet, landelijk erkent examenprogramma. Het is begrijpelijk dat het moeilijk en bijna onmogelijk is om nieuwe docenten te vinden. Niet iedereen is bereid om net als ik uren per week te besteden aan het ontwikkelen van je lesprogramma. En dus kom ik tevoorschijn met mijn oplossing en ga ik mijn online leeromgeving, die inmiddels tot in details is afgestemd op dit nieuwe examenprogramma, aanbieden aan alle middelbare scholen die het vak informatica serieus willen nemen. Heb je geen docent? Dan geef ik niet alleen toegang tot de online leeromgeving, maar ga ik een helpdesk organiseren waar leerlingen terecht kunnen met vragen en voor uitleg. Hoe? Ik heb wel ideeën en werk er aan maar ik zeg tegen mijn leerlingen altijd: “Een stilliggend schip kan je niet sturen” en dat geldt hierin ook voor mij.

Dus mocht je als docent of als school of mogelijk als leerling interesse hebben in mijn online leeromgeving voor het vak Informatica? Neem dan even contact op via info@dewebmeester.nl en dan maken we een online afspraak in Teams om de mogelijkheden te bespreken.

Tot snel, vriendelijke groet,

Meindert Jorna