Informatica

Flashcards. Goed om te leren. Maar hoe maak je ze (makkelijk)?

Dit schooljaar ben ik als zijinstromer gestart bij de VU om mijn eerstegraads informatica te halen. Daarbij krijgen we elke week huiswerk. Het huiswerk voor deze week is om “Flashcards” te maken voor een onderwerp wat we nu zelf als docenten behandelen in onze klassen. Het idee daarbij is dat flashcards helpen bij het voeden van het lange termijn geheugen. En hoe beter dat gevoed is, hoe makkelijker een leerling ook uit te voeten kan met de theorie. Het memoriseren van programmeer concepten kan zo bijvoorbeeld helpen om ook sneller een script te kunnen programmeren. Vrij logisch. Maar hoe maak je als middelbare school docent (die dus geen PABO heeft afgerond) makkelijk flashcards? Wat zijn de mogelijkheden?

Flashcards, wat zijn dat?

Met flashcards worden kaarten bedoeld, met een voor- en achterkant waarbij op de voorkant bijvoorbeeld een vraag staat en op de achterkant een antwoord. Bij het leren van talen worden flashcards gebruikt om woorden te leren waarbij aan de éne kant het woord in de eigen taal staat en aan de andere kant de vertaling in de te leren taal. Of andersom natuurlijk. Flashcards kunnen fysieke, tastbare kaarten zijn of digitale waarbij de kaart door klikken op de kaart op het scherm omgedraaid wordt.

Uitdagingen, moeilijkheden en oplossingen

Uitdaging: Uitprinten

Ik heb al een aantal series flashcards gemaakt. Binnen de Moodle leeromgeving met H5P en binnen Quizizz. Maar ik zou deze graag uitprinten tot tastbare kaartjes die leerlingen kunnen uitdelen, op stapeltjes kunnen leggen, in groepjes kunnen behandelen enzovoorts. Die fysieke tastbaarheid heeft gewoon een meerwaarde bij het leren. 1

Van H5P/ Moodle naar tastbare flashcards

Als eerste probeer ik de flashcards die ik binnen de H5P activiteit in Moodle heb gepubliceerd en ontwikkeld, uit te printen naar een pdf of ander format waardoor ik deze kaarten als fysieke kaarten kan uitprinten. De H5P activiteit heeft echter alleen een download optie waarmee de content wordt geëxporteerd naar en .h5p file. Maar die flashcards bestaan eigenlijk uit een reeks van vragen met korte antwoorden. Die vragen staan in de vragenpool van Moodle en die heeft een eigen export optie.

Nu gaat de volgende paragraaf over import en export opties en daar wil ik hier niet te lang bij stilstaan. Tenzij ik een manier vind om snel een export format om te zetten naar flashcard layout die te printen is. En die vind ik via TES.2 Via deze tool (een Excel sheet met macro’s) kan ik flashcards genereren om uit te printen door één kolom te vullen met de vragen en de andere met de antwoorden. Klik hier om dit bestand te downloaden: https://www.tes.com/resource-detail/download/12321742 

Nu heeft Moodle dus een CSV export optie waardoor ik vragen en antwoorden kan exporteren naar CSV waarna ik via Excel de gegevens in kolommen kan laten weergeven waarna het alleen nog een kwestie van kopiëren en plakken is om de vragen en antwoorden in de juiste kolommen van de macro-enabled Excel sheet te krijgen en uit te printen naar echte tastbare flashcards. Even testen: ja het werkt!

Van Quizizz flashcards naar tastbare flashcards

Binnen quizizz.com heb ik de afgelopen zeven jaar veel quizzen in elkaar gezet met betrekking tot het vak informatica. Het is een populaire tool voor mijn leerlingen en daarmee ook voor mij. De quiz activiteit heet “Een snicker of een sticker quiz” en het is niet alleen een leuk competitief middel om een spel te spelen maar zeker ook een instrument om te leren. Meerkeuze vragen worden standaard ook omgezet naar flashcards en dat geeft leerlingen dus altijd de mogelijkheid om later antwoorden te memoriseren. Maar hoe print ik die flashcards uit? Het antwoord: niet. Quizizz heeft geen export optie zoals bijvoorbeeld Kahoot dat wel heeft. De discussie hierover is levendig maar een kant en klare oplossing bestaat niet. 3 Binnen de “teachers wish list” van Quizizz is dit de meest gewenste optie. Hierbij toch een aantal “workarounds”:

 • Quizizz kent een Reports sectie. Reports kunnen wel geëxporteerd worden naar CSV format. Door zelf een quiz te spelen, alle goede antwoorden te kiezen (zou niet moeilijk moeten zijn als ikzelf de vragen bedacht heb), kan ik de quiz en de juiste antwoorden exporteren naar CSV, omzetten naar kolomweergave in Excel, en de vragen en goede antwoorden kopiëren en plakken binnen de Excel sheet van TES.
 • Via GetMarked kan ik quizvragen uit Quizizz omzetten naar allerlei formats. 4 Dit is te testen via een trial account maar dan kan je testen met slechts twee sets vragen. Die test verloopt erg goed en de vele uitgebreide opties maken voor mij de 30 euro op jaarbasis de investering waard.

Quizlet

Quizlet verdiend zeker een eigen paragraaf. Quizlet is ook in Nederland bekend vanwege het idee van flashcards. Leerlingen kunnen daar vrij makkelijk zelf flashcards aanmaken. Dat mes snijdt aan twee kanten. Door kaarten te maken, is de leerling actief aan het leren en daarna kan er geleerd worden via de herhaling van het bestuderen van de kaarten. Ook een docent kan voor hele klassen sets flashcards maken maar dan moet die een 32 euro per jaar willen betalen wat mij opnieuw een prima investering lijkt. Vanavond raak ik geld kwijt……

Maar ik kom bij Quizlet uit vanwege de print optie. Na het openen van een kaartset in Quizlet, is er een printoptie. Maar helaas, ik mis daar het mooie flashcard format. En ik blijk niet de enige te zijn. 5 Gelukkig vind ik ook een oplossing op www.cram.com – Nu heb ik wel een bijkomend probleem: cram.com blijkt ook héél veel mooie flashcard opties te hebben en ik ben nu zo’n beetje beland bij “teveel van het goede”.

What is Cram? We’re a website with over 50,000,000 free flashcards. You can create and study just about anything at home or on your mobile device. Study on!

Uitdaging: exporteren en importeren vanuit andere systemen

In de vorige paragraaf zijn al allerlei import en export opties aan bod gekomen. De mogelijkheid en onmogelijkheid om quiz of test formats te exporteren en importeren van en naar verschillende systemen, verdiend echt aandacht in een apart artikel. Hier moet ik me zien te concentreren op de flashcard import/ export optie. 

Flashcards maken is me tot nu toe gelukt via de volgende systemen:

 • Quizizz
  • Geen export optie voor import in andere systemen. 
 • Quizlet
  • Export naar een CSV tekst bestand! Daar ben ik echt blij mee omdat hiermee flashcards ook te importeren zijn naar Quizizz en naar de Excel van TES voor het printen van de kaarten.
   quizlet export optie
   Exporteer optie van Quizlet
 • Cram.com
  • Volgens mij is dit in Nederland nog een vrij onbekende tool maar deze lijkt verreweg de meeste opties te hebben en ook de meeste herbruikbare flashcard sets. En ja, die zijn de exporteren naar CSV en ook naar Google CSV. Zie: https://www.cram.com/docs/help#exportCSV6
 • Excel van TES
  • De Excel tool van TES dient hier als brug tussen de verschillende systemen met CSV export waardoor deze flashcards ook makkelijk netjes uitgeprint kunnen worden. 

Uitdaging: uitwisselen tussen collega’s

Ook de mogelijkheid om vragen/ quizzen/ test/ examens/ toetsen uit te wisselen met collega’s, verdiend aandacht in een apart artikel. Wat voor mij duidelijk is, is dat we als docenten informatica véél te veel op een eiland zitten. Vaak zijn we een eenmanssectie en docenten informatica zijn er bijna niet of in ieder geval veel te weinig. Samenwerking is dus een uitdaging en juist erg nodig. Omdat we elkaar fysiek bijna niet ontmoeten, moeten we op zoek naar online mogelijkheden. Ook wat betreft flashcards. 

Hier wil ik het laten met de opmerking dat de vorige paragraaf over importeren en exporteren handvaten biedt voor samenwerking. Bekijk als docent of je de flashcards die je hebt ontwikkeld op een makkelijke manier beschikbaar kan stellen aan andere docenten via een export format als CSV waar iedereen mee zou kunnen werken. Vergeet ook niet dat systemen als Quizizz, Quizlet en Cram al duizenden sets aan flashcards bevatten die hergebruikt kunnen worden, kunnen worden aangepast, geëxporteerd en kunnen worden doorgegeven. 

Mindmap – overzicht van thema’s uit dit artikel

Hierbij een mindmap van de thema’s die besproken zijn in dit artikel. Hierbij ook een link naar de PDF versie van deze mindmap. De mindmap zal ik verder uitwerken naarmate ikzelf me verder heb verdiept in de thema’s. Laat via een reactie weten als je aanvullingen, adviezen en tips hebt. 

Mindmap van de besproken thema’s

KnowledgeBase-flashcards

 1. Binnenkort wil ik hier een uitgebreid artikel over schrijven met daarbij actueel onderzoek die deze bewering onderbouwt.
 2. https://www.tes.com/teaching-resource/double-sided-flash-card-maker-12321742
 3. https://feedback.quizizz.com/?query=export
 4. https://digitaliser.getmarked.ai/guide/
 5. https://community.canvaslms.com/t5/Canvas-Question-Forum/Quizlet-no-longer-lets-me-print-out-flashcards/td-p/453905
 6. https://www.cram.com/docs/help#exportCSV